Beleggen in de klimaatuitdaging ?

Door Randeep Somel, Director of Global Equities in het Equity team van M&G

De klimaatverandering is met Covid-19 niet gestopt. Maar blijft het een beleggingsthema ?

Randeep somel
Randeep Somel
Een eerste vraag die zich stelt is of de sterke daling van de olieprijzen op 20 april 2020 het economische argument voor hernieuwbare energie niet onderuit gehaald heeft. De consistente stijging van het olie- en gasaanbod sinds de komst van hydraulisch kraken (fracking) zorgde er al eerder voor dat het aanbod de vraag overtrof. Bovendien zijn zonne- en windenergie al een tijdje concurrentieel zonder bijkomende subsidies, dankzij schaalvergroting en de leercurve van de sector. De kostprijs voor zonne-energie bedraagt nu 1/10 van tien jaar geleden. Daardoor kennen zonne- en windenergie een blijvend sterke groei, zonder dat de volatiele gasprijzen daar een invloed op hebben.

Klimaatoplossingen gaan ook verder dan hernieuwbare energie. De doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs (2015) voorzien een vermindering van de CO2-uitstoot van 20%, een stijging van het marktaandeel van hernieuwbare energie van 20% en een verbetering van de energie-efficiëntie met 20%.

Waar liggen de opportuniteiten ?

  • De elektriciteitsproductie is goed voor 50% van de emissies. Hier liggen heel wat kansen voor hernieuwbare energie.
  • Landbouw en bosbeheer zijn verantwoordelijk voor 20% van de C02-uitstoot. Plantaardige vleesvervangers bieden een alternatief in de landbouw. Eén van die producenten is Beyond Meat. Ook duurzaam bosbeheer kan de CO2-uitstoot verminderen.
  • Een betere isolatie van nieuwe en bestaande gebouwen zal het energieverbruik aanzienlijk verminderen. Eén van de aanbieders van isolatieproducten is het Deense Rockwool International.
  • De kostprijs van elektrische voertuigen blijft dalen, waardoor mensen aangemoedigd worden om niet meer voor voertuigen met een verbrandingsmotor te kiezen. Sommige landen en gemeenten stimuleren ook het gebruik van elektrische voertuigen. Voor toepassingen waar batterijen geen uitkomst bieden, zoals zwaar vervoer over lange afstand, wordt groene waterstoftechnologie een geloofwaardig alternatief.
  • De circulaire economie kan de CO2-uitstoot tot 45% verminderen. Een voorbeeld is Trex, dat vloerbedekking uit gerecycleerde materialen maakt. Impact van de coronavirus crisis

    De coronavirus crisis zorgt ervoor dat de overheden, consumenten en bedrijven momenteel andere prioriteiten hebben. Daardoor staan nieuwe investeringen op een laag pitje. Om de klimaatuitdaging op te lossen is er terug vertrouwen in de groei van de economie nodig.

    De Europese Unie stelt momenteel een taxonomie op die beleggers en bedrijven moet helpen om geïnformeerde beslissingen te nemen inzake milieuvriendelijke economische activiteiten. In de komende jaren zal dit in de EU een impact hebben op beleggers en bedrijven.

    Bovendien zijn diverse marktmechanismen milieuvriendelijke bedrijven beginnen belonen met hogere waarderingen. Men erkent dat ze minder blootgesteld staan aan regulering en dat het onwaarschijnlijk is dat ze op termijn overbodig worden. Naarmate dit verder evolueert zullen we zien dat de bedrijven klimaatoplossingen in hun operaties, producten en diensten zullen verwerken.