Insight Investment: Europa neemt voortouw in duurzaam beleggen

Ondanks de grote economische schade die de Covid-19 pandemie heeft aangericht, kan ze duurzame beleggingen een enorme boost geven. Europa neemt in deze ontwikkeling duidelijk het voortouw.

Dat stelt senior ESG-analist Joshua Kendall van Insight Investment, onderdeel van BNY Mellon Investment Management, in een column. Hij beantwoordt hierin de vraag of de huidige crisis kan helpen in de transitie naar een meer duurzame toekomst bevestigend, wijzend op de bemoedigende nieuwsstroom die op gang komt, met name vanuit Europa.

Het Europees herstelfonds in oprichting, dat een omvang moet krijgen van €750 miljard, legt de focus op een Europese ‘Green Deal’. Kendall: ‘De transitie naar een nieuwe groene economie is duur voor landen. Ik zie Europa als motor voor verandering.’ Naast overheden, ziet hij ook veel bedrijven hun investeringen in duurzame technologie opvoeren.

Nieuwe sociale en duurzame obligaties vinden gretig aftrek bij beleggers, vervolgt hij. Zo werd volgens cijfers van HSBC in het eerste kwartaal van dit jaar $6,7 miljard aan sociale en groene obligaties geplaatst, ofwel 69% meer dan een jaar eerder.