MFS: Beleggers, let op de marges

Nu de pandemie op zijn retour is, focussen markten vooral op meevallende cijfers en negeren ze grotendeels de wezenlijke economische mankementen en de tekortkomingen in het bedrijfsleven. Dat stelt hoofdeconoom Erik Weisman van vermogensbeheerder MFS. Bedrijfswinsten zijn niet lineair. Schaalgrootte is zeer belangrijk en het zal nog lang duren voordat er weer omzetcijfers van vóór de coronacrisis worden geboekt. Bedrijven staan er namelijk structureel zwakker voor. Ondanks recente meevallers vreest MFS dat beleggers de negatieve impact op cashflows grotendeels in de wind slaan.

Het is volgens de hoofdeconoom menselijk en daarom ook gemakkelijk om de toekomst te voorspellen op basis van het recente verleden. “We doen dit vooral als onze hersens veel informatie krijgen te verwerken. Als recente mooie, maar minder relevante cijfers belangrijke informatie overschaduwen, kan dit leiden tot marktinefficiënties.”

De koersen van risicovolle assets zijn aan een herstel begonnen nu lockdownmaatregelen worden versoepeld en de economie heel langzaam op gang komt. “Hotels, restaurants en pretparken gaan weer open, maar niet iedereen zal daar gebruik van maken. Veel mensen vinden het namelijk helemaal geen fijn idee om weer in het vliegtuig te stappen of in het restaurant te gaan zitten, tot er een vaccin beschikbaar is. Alhoewel veel bedrijven blij zijn met 75% van hun normale omzet zal een nieuwe rating nodig zijn, en die mag niet hetzelfde zijn als voor de crisis. Voor beleggers is het vooral van belang of bedrijven dezelfde marges als voor de crisis kunnen behalen als ze noodgedwongen draaien op gedeeltelijke capaciteit”, waarschuwt Weisman.