Jupiter Outlook 2020 H2: Nog niet helemaal overtuigd van richting markten in tweede halfjaar

Na een daling met 34% (1) van de piek naar het dieptepunt in Q1 en een sprong van 38% van de bodem naar het einde van juni, voelt het alsof nu een punt is bereikt waarop positieve en negatieve factoren, die de markten aandrijven, vrij goed met elkaar in balans zijn. De overtuiging van Talib Sheikh, Head of Strategy, Multi-Asset bij Jupiter Asset Management over de richting van de markten op de korte tot middellange termijn is daarom lager dan normaal, omdat hij eerst meer duidelijkheid verlangt rond de ontwikkeling van Covid-19, en de kracht van het wereldwijde economische herstel.

Wolken aan de horizon

De lijst van zorgen is lang: de verspreiding van het virus is duidelijk toegenomen in economisch belangrijke staten in de VS. Het volledige effect van Covid-19 is nog niet zichtbaar maar Sheikh verwacht dat faillissementen en wanbetalingen zullen voortduren. Het tempo van de economische versnelling na de lockdown is in de afgelopen weken duidelijk vertraagd, meent hij.

Presidentskandidaat Biden heeft een voorsprong in de peilingen. Indien hij in november tot President van de VS wordt gekozen, zou dit kunnen leiden tot hogere belastingen, meer regulering en minder beleidsondersteuning voor de markten. In de komende maanden verwacht Sheikh dat de markten steeds meer aandacht zullen besteden aan de mogelijkheid van een 'clean sweep' van Biden en de Democraten.

De handelsspanningen tussen de VS en China gaan ook door. De VS en China kwamen eind 2019 tot een Fase 1-handelsverdrag, maar de spanningen blijven pruttelen en kunnen elk moment weer komen bovendrijven, wat de komende maanden en zelfs jaren voor negatieve krantenkoppen kan zorgen.

Straaltjes zonneschijn

Tegelijkertijd hebben de markten in Q2 voortdurend laten zien dat ze in staat zijn om uit het dal te klimmen. Daarnaast stelt Sheikh dat de aanhoudende verspreiding een voortdurende eerste golf is en niet de gevreesde tweede, en dat het virus nu vooral jongere mensen treft en minder ziekenhuisopnames en sterfgevallen veroorzaakt. Ook blijft de beleidsondersteuning massaal en zal hij waarschijnlijk blijven toenemen voordat hij afneemt. Tevens is het vermogen van de Democraten om radicale veranderingen door te voeren misschien minder groot dan gevreesd. En last but not least zijn het sentiment en de waarderingen sterk verbeterd, genoeg om de markten niet volledig te ondersteunen, maar niet genoeg om een grote zorg te zijn.

Alle bovenstaande en andere factoren moeten de komende weken en maanden goed in de gaten worden gehouden. In deze afwachtende omgeving ligt de positionering van Jupiter rond neutraal risico, zoals verwacht mag worden, maar Jupiter beheert het aandelenrisico tactisch en blijft graag vasthouden aan gebruikelijke inkomstenbronnen zoals aandelen, high yield en investment grade debt en alternatives.