Jupiter: "Positieve vooruitzichten techbedrijven in opkomende markten nog niet helemaal in koersen verwerkt"

Nu de markten het ergste achter zich lijken te hebben gelaten, worden veel bedrijven in emerging en frontier markets op basis van waarderingen op of in de buurt van hun historische dieptepunten verhandeld. Hetzelfde kan niet worden gezegd over de technologiesector als geheel. Tijdens de wereldwijde coronaviruspandemie is de technologiesector een lichtpunt op de financiële markten geweest. Ross Teverson, Head of Strategy, Global Emerging Markets bij Jupiter Asset Management is van mening dat voor sommige bedrijven die belangrijke technologische veranderingen op lange termijn mogelijk maken, de positieve vooruitzichten nog niet volledig in de aandelenkoersen zijn verwerkt.

De Zuid-Koreaanse bedrijven in de consumentenelektronica en halfgeleiders zoals Samsung Electronics en SK Hynix blijven profiteren van de consolidatie in de sector en van de stijgende vraag uit andere sectoren, naast smartphones. De wereldwijde markt voor DRAM-geheugenchips - die vroeger werd gekenmerkt door agressieve kapitaalbestedingen en prijsoorlogen - is nu een wereldwijd oligopolie geworden met Samsung en SK Hynix als twee van de drie spelers (naast de in de VS genoteerde Micron Technology). Dit betekent dat de markt fundamenteel anders is met een grotere prijsdiscipline en rationeler gedrag.

De Taiwanese marktleidende halfgeleiderfabrikanten TSMC en Mediatek zijn ook goed gepositioneerd om te profiteren in een post-COVID-wereld. De zwakke vraag naar consumentenelektronica wordt gecompenseerd door de vraag naar de uitrol van 5G-netwerken en de stijgende vraag naar servers, aangezien het dataverbruik is toegenomen en werknemers over de hele wereld thuis werken. Deze trend kan zich volgens Teverson voortzetten.

Elders leiden COVID-gerelateerde beperkingen tot een verandering van het consumentengedrag. Steeds meer consumenten doen online aankopen. Internetbedrijven lopen voorop in deze verandering, maar dit beperkt zich niet tot de Chinese techreuzen Tencent en Alibaba. Chinese online retailers JD.com en VIPShop profiteren beide ook van de verschuiving. De overstap naar cashless betalingen is een andere verandering die wordt versneld door de wereldwijde reactie op COVID. Een manier om toegang te krijgen tot deze trend is door te beleggen in betalingstechnologie en -dienstenbedrijven die de apparatuur of infrastructuur leveren om digitaal te kunnen handelen. Hoewel sommige van de wereldleiders zich in de VS bevinden, is er een aantal marktleiders in de opkomende markten. De technologiesector heeft de crisis goed doorstaan en Teverson denkt dat de structurele veranderingen in de sector op lange termijn waarschijnlijk zullen aanhouden. In zijn beleggingsproces kijkt hij verder dan alleen naar de bekendste namen in de index. Hij wil alleen investeren in die bedrijven waarvan hij denkt dat de markt op dit moment hun potentieel onderschat.

Buiten de technologiesector zijn er nog steeds voorbeelden van ondergewaardeerde positieve veranderingen in markten die door beleggers in het huidige klimaat over het hoofd lijken te worden gezien, waaronder de frontier markets Mexico en Turkije. Maar ook in Azië en Latijns-Amerika zijn er kansen. Beleggers moeten bereid zijn om verder te kijken dan de krantenkoppen en de kortetermijnruis om operationeel sterke bedrijven te vinden, die handelen op basis van aantrekkelijke waarderingen en blootgesteld zijn aan langetermijntrends die het rendement in de loop van de tijd kunnen blijven opdrijven.