AXA IM: Europees zomerherstel veelbelovend, overkill aan ondersteuning VS

Terwijl deze week de eerste economische ramingen voor het tweede kwartaal waarschijnlijk een veel diepere recessie in het eurogebied zullen aantonen dan in de VS, ziet het zomerherstel er daarentegen in Europa veelbelovender uit.

‘De in Amerika genomen risico’s op het pandemische front hebben niet geloond’, stelt hoofdeconoom Gilles Moëc in zijn Macrocast-column voor relaties van AXA Investment Managers. Hij wijst op de nieuwe virushotspots op het Amerikaanse continent en de terugval op de arbeidsmarkt.

Dit zorgt voor beleidsproblemen, aldus Moëc. ‘De Amerikaanse regering heeft al veel uitgegeven en is naar onze mening bezig met een overkill aan ondersteuning, waarbij het geduld van de fiscale haviken in de Republikeinse partij op de proef wordt gesteld.’ Zo loopt de wekelijkse aanvulling van $600 op de werkloosheidsuitkering eind deze week af. Met de verkiezingen in aantocht zal er wel meer steun volgen, maar minder dan voorheen.

‘Europa ziet er daarentegen goed uit’, meent Moëc. De pandemie lijkt hier beter onder controle dan in de VS, al blijven recente lokale uitbraken en de nijging om opnieuw grenzen te sluiten een punt van aandacht. Het akkoord over het Europees herstelfonds is zeer geruststellend. Opnieuw zijn ‘de gebruikelijke existentiële zorgen’ over de toekomst van de EU gesust.

De EU zal een voorname speler worden op de Europese obligatiemarkt. Met eigen belastingmiddelen kan de unie meer het eigen lot bepalen en de schuld zelf aflossen. Zo kan de euro op zijn beurt uitgroeien tot een echt alternatief voor de dollar, voegt Moëc toe.