VanEcks Goudmijn-ETF passeert de mijlpaal van 500 miljoen euro

De VanEck Vectors™ Gold Miners UCITS ETF van ETF-aanbieder VanEck heeft een fondsvolume van meer dan 500 miljoen euro bereikt. De ETF belegt in aandelen van goud- en zilvermijnbedrijven.

Met name de afgelopen maanden heeft de ETF een bijzonder sterke instroom gezien. “De onrustige tijden op de beurzen en de algemene onzekere wereldwijde economische vooruitzichten hebben de vraag naar goud en edelmetalen aanzienlijk vergroot”, aldus Martijn Rozemuller, hoofd Europa van VanEck. “Dit vertaalt zich in de verdere stijging van de goudprijs.”

Als gevolg van de stijgende goudprijs profiteren ook de goudmijnbedrijven. Door de toenemende vraag naar het edelmetaal kunnen ze een hogere omzet en winst behalen. “Deze bedrijven zijn minder door de coronacrisis getroffen als oorspronkelijk werd gevreesd. Inmiddels hebben ze hun productie weer grotendeels opgevoerd”, zegt Joe Foster, portefeuillemanager en goudstrateeg bij VanEck. “Aangezien de politieke en economische onzekerheden in de nabije toekomst waarschijnlijk zullen aanhouden, wijst alles erop dat de vooruitzichten voor de goudmijnbedrijven vanuit het oogpunt van VanEck positief blijven.”

De VanEck Vectors™ Gold Miners UCITS ETF (GDX) is een beursgenoteerd fonds dat belegt in een aandelenportefeuille en de NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR) volgt. Deze wereldwijde index volgt de waardeontwikkeling van ’s werelds grootste beursgenoteerde bedrijven die zich bezighouden met goud- en zilvermijnbouw. De ETF is volledig fysiek replicerend, zonder effectenuitleen, en heeft momenteel een totale Total Expense Ratio van 0,53 procent.