AXA IM: Overwinning Joe Biden verbetert groeivooruitzichten VS

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn over minder dan 100 dagen. Al zou het al goeddeels verdisconteerd moeten zijn, een overwinning van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden kan aanvankelijk een koersdrukkend effect hebben, maar verbetert op lange termijn de groeivooruitzichten.

Dit stellen hoofd macroresearch David Page en econoom Alex Kerr van AXA Investment Managers in een uitvoerig stuk getiteld ‘US presidential election preview: You’re fired?’ Ze wijzen op de grote voorsprong in de peilingen van Biden op de zittende president Donald Trump.

Bij de vorige presidentsverkiezingen wist Hillary Clinton een vergelijkbare voorsprong toch nog te verspelen. Biden gaat echter aan kop in een aantal voorname ‘swing states’, zoals Florida, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin. En zelfs in een staat als Texas gaat het erom spannen. Tevens zouden de democraten in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat een meerderheid kunnen bemachtigen.

President Trump kan de komende maanden herstellen van lage ratings als het virus afneemt en de economie herstelt, aldus de AXA IM-economen. Ook zouden de Republikeinen de meerderheid in de Senaat kunnen behouden.

Het programma van Biden wordt gezien als ‘het meest linkse sinds Lyndon Baines Johnsons campagne van 1964’. Zo is hij voor verhoging van het minimumloon en de belastingen. Ook is hij geen voorstander van deregulering van de financiële sector. Hierop zullen financiële markten niet direct enthousiast reageren.

‘Wel zouden de uitgavenplannen van Biden de economie op korte termijn een boost moeten geven, hoewel we zinvolle begrotingssteun verwachten, ongeacht de samenstelling van de volgende regering’, aldus de economen. ‘Het programma van Biden ziet er waarschijnlijk ook positiever uit voor de Amerikaanse groeivooruitzichten op lange termijn.’

Biden wil honderden miljarden uittrekken voor onder meer de energietransitie, onderwijs, infrastructuur, breedband en armoedebestrijding. Ook wil hij verdragen zoals het Klimaatakkoord van Parijs weer gaan naleven.