Outlook Fidelity: Markten kunnen de economische zwaartekracht niet eindeloos trotseren

Het beursherstel van het tweede kwartaal zal moeilijk te evenaren zijn in het derde kwartaal, zo verwacht Fidelity International in zijn nieuwste outlook.

De buitengewone economische maatregelen hebben de markten de wind in de zeilen gegeven, met bijzonder enthousiaste retailbeleggers. “Maar nu er meer sombere economische signalen opduiken, bereiken de markten stilaan hun limieten, zeker als er geen nieuwe stimulus zou komen of als de economie niet veel sterker gaat herstellen. De markten kunnen de economische zwaartekracht niet eindeloos trotseren”, zegt Andrew McCaffery, Global CIO, Asset Management bij Fidelity International.

“Nieuwe uitbraken van het virus hebben al tot meer lokale lockdowns geleid. Het heropenen van de economie vraagt dus tijd en zal niet overal even snel gebeuren. De reële economische schade wordt ondertussen duidelijk, zeker op de arbeidsmarkt. Het derde kwartaal wordt daarom een veel grotere uitdaging dan je zou denken op basis van het tweede kwartaal.”

Fidelity Global CIO Equities Romain Boscher spreekt van hoogmoed op de markten. “De koersen gaan uit van een V-vormig herstel ook al staat de wereldeconomie onder enorme druk en is de gezondheidscrisis nog niet opgelost. De inkomsten voor het tweede kwartaal kunnen met 45 procent afnemen en voor het hele jaar met 25 procent, met bovendien grote verschillen tussen sectoren.”

“Op de Amerikaanse markten moeten beleggers twee tegenovergestelde krachten extra goed in het oog houden: de impact van de pandemie en de presidentsverkiezingen. Een grote overwinning voor de Democraten kan tot extra belastingen en regulering leiden. Samen met een nieuwe coronagolf kan dat funest zijn voor nieuwe investeringen en uiteindelijk de werkgelegenheid. Daarom houden we vast aan kwalitatieve bedrijven, met liever grotere bedrijven dan kleinere. Dit is niet het moment om extra risico’s te nemen.”