T. Rowe Price: 'Uitgestelde groei’-bedrijven maken inhaalslag als economieën wereldwijd heropenen

Gezondheidszorgbedrijven die zich bezighouden met diagnostiek en bioprocessing zijn grotendeels buiten de schijnwerpers gebleven, maar zouden een cruciale rol kunnen spelen in de strijd tegen het coronavirus.

Nabil hanano
Nabil Hanano
Hou de uitrol van 5G in de gaten. Eind volgend jaar kan een aanzienlijke opwaartse trend in de toeleveringsketen van smartphones ontstaan.

Een belangrijk aandachtspunt van Nabil Hanano, Associate Portfolio Manager, Global Focused Growth Equity Strategy en James Stillwagon, Portfolio Manager, Communications & Technology Equity Strategy is het vinden van duurzame groeibedrijven - bedrijven die gebruik maken van technologie, hetzij om marktaandeel van anderen te winnen, hetzij om geheel nieuwe markten te creëren, waardoor ze minder afhankelijk zijn van de gezondheid van de economie. Deze bedrijven zijn in staat wereldwijd bedrijfssectoren te ontwrichten.

Veel van de meest prominente duurzame groeibedrijven hebben in het kielzog van de pandemie geprofiteerd van stay-at-home orders, terwijl andere disruptors hun groei hebben moeten uitstellen. Hanano en Stillwagon menen dat dit een van de redenen is waarom beleggers breder moeten zoeken naar groeikansen. De portfolio’s van T. Rowe Price omvatten bedrijven in verschillende sectoren, waarvan vele minder bekend zijn dan de internetplatforms die de markt de afgelopen maanden hebben geleid. T. Rowe Price is van mening dat veel van deze ‘uitgestelde groei'-bedrijven goed zouden moeten presteren wanneer vaccins of effectieve behandelingen voor COVID-19 verschijnen en de economieën wereldwijd weer volledig opengaan.

Vernieuwers in de gezondheidszorg buiten de schijnwerpers

Jaes stillwagon
James Stillwagon
Hoewel de zoektocht naar behandelingen en vaccins vanuit beleggingsperspectief zonder meer interessant is, heeft T. Rowe Price de farmaceutische sector meestal vermeden, en wel om een aantal redenen. In het algemeen is de omzetgroei relatief gematigd, en het niveau van innovatie dat nodig is om oude blockbuster geneesmiddelen te vervangen, is ontmoedigend. T. Rowe Price is ook sceptisch over het feit dat veel van deze bedrijven in staat zullen zijn om het COVID-19 vaccin aanzienlijk te gelde te maken, althans in eerste instantie.

T. Rowe Price meent dat een interessanter gebied binnen de gezondheidszorg de life science tools en dienstensector is, die net zo veel innovatie ziet, maar aan minder reglementaire risico's onderhevig is in de vorm van prijscontroles van geneesmiddelen. Twee gebieden die in het bijzonder aandacht krijgen zijn diagnostiek en bioprocessing.

De vraag naar moleculaire tests om de huidige infecties van COVID-19 op te sporen en serologische tests voor antilichamen zal waarschijnlijk langer dan verwacht aanhouden. Artsen en verpleegkundigen bijvoorbeeld zullen naar verwachting twee of drie keer per week worden getest. Een voorbeeld van een bedrijf dat actief is in deze markt is DiaSorin, een Italiaans gespecialiseerd diagnostisch bedrijf dat een test heeft ontwikkeld voor antilichamen tegen piekeiwitten, het mechanisme dat het coronavirus gebruikt om cellen te kapen. De test van DiaSorin is waarschijnlijk bijzonder waardevol bij het analyseren van de vele vaccins die in ontwikkeling zijn en die piekeiwitten nabootsen om een antilichaamrespons uit te lokken.

Biologische geneesmiddelen op basis van eiwitten die worden afgescheiden uit levende cellen kunnen al snel meer dan 50% van de geneesmiddelen in ontwikkeling vertegenwoordigen. Tot voor kort werden biologische geneesmiddelen gemaakt in grote, dure tanks die na elk gebruik moeten worden gereinigd, een proces dat honderdduizenden dollars kan kosten. Het Duitse bedrijf Sartorius is een pionier op het gebied van het gebruik van wegwerpverpakkingen - die kunnen worden vergeleken met zeer geavanceerde afvalzakken - om deze tanks te vervangen, waardoor zowel het besmettingsrisico als de kapitaaluitgaven worden verminderd.

Breedband hergewaardeerd

Sommige bedrijven die rechtstreeks hebben geprofiteerd van de behoefte en de wens van de consument om tijdens de pandemie thuis te blijven, zien veranderingen in hun bedrijfsmodellen die hen zelfs na de crisis ten goede kunnen komen. De behoefte aan een snelle internetverbinding voor gezinnen om te delen terwijl ze proberen te werken, te studeren en zich thuis te vermaken, heeft het belang van breedbandlijn onderstreept, die de kabelbedrijven zou moeten helpen om marktaandeel van de leveranciers van digitale abonneelijnen (DSL) te winnen en bestaande klanten meer in rekening te brengen voor de verbeterde verbindingssnelheden. Met veel klanten die aarzelen om installateurs in huis te halen voor het verzorgen van een upgrade, zien de kabelbedrijven ook de vraag naar apparatuur die de consument zelf kan installeren, groeien.

Kansen in door de crisis grotendeels onaangetaste bedrijven

We houden de mogelijkheden die zich aandienen door de uitrol van 5G-netwerken, die ondanks de pandemie is doorgegaan. Onder de belangrijkste begunstigden van de 5G-bouw zijn waarschijnlijk de exploitanten zendmasten. Met name T-Mobile en Dish hebben veel geïnvesteerd in het nieuwe 5G-spectrum en zij zouden actieve kopers van zendmastcapaciteit moeten zijn om die investeringen tot hun recht te laten komen.

De uitrol van 5G zou eind volgend jaar ook een aanzienlijke opwaartse trend in de toeleveringsketen van smartphones teweeg moeten brengen. De nieuwe standaard zal aanzienlijke wijzigingen in de interne structuur van smartphones vereisen om meer componenten en een betere warmteafvoer mogelijk te maken. Apple investeert fors in fabrieksautomatisering om 5G-geschikte iPhones te kunnen produceren, wat een aantal van zijn leveranciers ten goede zou kunnen komen.

De komende maanden zullen de markten waarschijnlijk turbulent blijven, maar Hanano en Stillwagon zijn zich ervan bewust dat verkoopgolven kansen bieden om hun portfolio's te upgraden omdat de waarderingen van de naar hun mening meest aantrekkelijke bedrijven dalen. Zij zijn zich er ook van bewust dat een koersdaling een uitgelezen kans biedt voor ‘do-overs’ op bedrijven waarvan ze het groeipotentieel hadden onderschat.