Capital Group: Dit zijn de tien beleggingsthema’s voor de komende tien jaar

“We overschatten altijd wat er gaat veranderen in de komende twee jaar en onderschatten hoe anders de wereld er over tien jaar uitziet”, zei Bill Gates eens. Daarom blikt Capital Group vooruit naar 2030 en benoemt de vermogensbeheerder de tien belangrijkste beleggingsthema’s voor het komende decennium.

1. De groten worden alleen maar groter. Dit geldt voor veel sectoren, maar het meest voor de digitale markt. In 2007 beheerden Alphabet (Alphabet) en Facebook bijvoorbeeld maar 4% van het online advertentieaanbod. In 2019 was dat al 34%.
2. Iedereen wil de cloud in. “We zijn in twee maanden gegroeid voor twee jaar”, zei Satya Nadella, CEO van Microsoft, naar aanleiding van de fors toegenomen vraag door de coronacrisis. Softwareplatforms als Amazons AWS en Microsofts Azure blijven terrein winnen.
3. Innovatieve leiders staan op in opkomende markten. Noemden we Alibaba eerst nog ‘het Amazon van China', inmiddels zijn ze zelf, net als bedrijven als Baidu, Pinduoduo en Meiuan, de innovatieve koplopers.
4. We zijn dichter bij een middel tegen kanker dan je misschien denkt. China lijkt het land te zijn waar de nieuwste ontwikkelingen van medicijnen gaan komen.
5. De zorg komt bij je thuis. Sinds de coronacrisis is het krijgen van zorg vanuit huis het nieuwe normaal. Telezorg en diagnostisering vanuit huis gaan de komende tien jaar steeds meer plaatsvinden.
6. Content is koning, maar streamen is het koninkrijk. Ongeveer een derde van alle TV-content wordt op dit moment gestreamd door bedrijven als Netflix, Disney+ en Amazon Prime. In 2030 is dat waarschijnlijk rond de 80%.
7. Kunstmatige intelligentie kan een nieuwe techrevolutie ontketenen. Niks om bang voor te zijn, machines kunnen zichzelf al langer nieuwe dingen leren. Dat is bijvoorbeeld hoe de algoritmes van Facebook, Netflix en Amazon werken.
8. Zelfrijdende auto’s gaan de weg op. Ook een vorm van kunstmatige intelligentie en inmiddels al ontwikkeld door Alphabet en Zoox, een start-up waar Amazon eerder dit jaar $ 1,3 miljard voor bood.
9. ESG is een steeds belangrijkere pijler in portefeuilles. Maatschappelijk verantwoord beleggen is niet nieuw, maar in 2020 zien we dat veel asset managers, waaronder Capital Group, hun portefeuilles echt op ESG indelen.
10. De strijd tussen de VS en China heeft vele consequenties. En niet alleen op geopolitiek vlak. Bedrijven moeten een kant gaan kiezen en zichzelf herdefiniëren om beide markten te kunnen bedienen. Amerika deed TikTok en WeChat al in de ban als ze niet deels verkocht werden door hun Chinese moederbedrijven. Bedrijven als Alibaba en Baidu, nog steeds volledig Chinees, kunnen zichzelf ook buiten Amerika wel handhaven en kunnen nog steeds interessant zijn voor beleggers.