UBS AM: Goed instapmoment voor small caps

Hoewel de coronapandemie heeft geleid tot stevige koersdalingen van kleinere beursgenoteerde bedrijven vindt UBS Asset Management (UBS AM) dat het nu een goed instapmoment is voor deze categorie aandelen, zo schrijft de vermogensbeheerder in het bijgevoegde rapport ‘Smaller companies, larger returns?’

Over de lange termijn genomen leveren small caps namelijk meestal hogere rendementen op dan de brede aandelenmarkt. Ter illustratie: de MSCI ACWI Small Cap Index had de afgelopen twintig jaar een rendement dat gemiddeld 2,4% hoger lag dan de breder samengestelde wereldwijde aandelenindex van MSCI. Dit jaar echter is de MSCI ACWI Small Cap Index juist harder gedaald (-8,7%) dan de bredere index (-1,3%). Dat is één van de redenen waarom small caps nu een interessante beleggingsoptie zijn, aldus UBS AM.

Small caps worden ook minder nauwgezet gevolgd door analisten dan grote bedrijven. Daardoor is de kans groter dat je als actieve belegger met goede research ondergewaardeerde aandelen kunt ontdekken. Doordat kleinere bedrijven vaak minder complex zijn dan grotere, zijn ze makkelijker te doorgronden.

Andere redenen waarom het volgens UBS AM nu een goed moment is om in small caps te beleggen:

  • Er is een groot aanbod aan smallcap-aandelen, met ook nog eens een hogere active share (het deel van de uitstaande aandelen waar daadwerkelijk in wordt gehandeld). Dat biedt extra mogelijkheden voor een hoger rendement met actief beleggen.
  • Deze beleggingscategorie kent een relatief hoger risico, maar daar staat op langere termijn ook een hogere compensatie tegenover.
  • Smallcap-indices hebben vaak relatief veel cyclische aandelen die vroeg reageren op ontwikkelingen in een sector of in de gehele economie. Bovendien hebben small caps doorgaans een hogere zogeheten beta – de koersbewegingen zijn relatief groot ­– wat beide gunstige kenmerken kunnen zijn als de markt herstelt van de coronacrisis. Small caps hebben een gunstiger verhouding tussen de koers en de boekwaarde dan aandelen van grote bedrijven.