Pimco: Federal Reserve verrast, maar overtuigt markten niet

De Federal Reserve (Fed) verraste financiële markten vorige week door eerder dan verwacht met nieuwe rentevooruitzichten te komen. ‘Maar beleggers zijn, gezien hun reactie, er niet van overtuigd dat de nieuwe richtlijnen een wezenlijke beleidswijziging vormen’, schrijven econoom Allison Boxer en Global Economic Advisor Joachim Fels, beiden verbonden aan obligatiebelegger Pimco.

De Fed maakte bekend dat de beleidsrente waarschijnlijk tot en met 2023 ongewijzigd blijft, maar verraste door eraan toe te voegen dat dat het geval is ‘totdat de economie zijn maximale werkgelegenheid bereikt en ‘de inflatie is gestegen tot 2 procent en op schema ligt om de 2 procent enige tijd gematigd te overschrijden’.

Pimco benadrukt dat de Fed eerder stelde dat september te vroeg zou zijn om met renteverwachtingen te komen. ‘De vooruitzichten zijn bovendien gebaseerd op prognoses, waarbij de inflatie alleen ‘op schema’ hoeft te liggen om de doelstelling te overschrijden, wil de Fed het beleid gaan verkrappen. Dat is volgens ons een hawkish verrassing’, schrijven Boxer en Fels.

Zij benadrukken dat op de langere termijn markten meer duidelijkheid nodig hebben over wat ‘gemiddeld 2%’ werkelijk betekent. Anders riskeert de Fed een voortijdige verkrapping van de financiële voorwaarden. ‘Een gedurfdere benadering kan zinvol zijn. De Fed moet meer doen om markten te overtuigen’, schrijven Boxer en Fels. ‘In de tussentijd houden beleggers de Fed in de gaten voor meer verschuivingen of verrassingen.’