UBS AM: Groeiaandelen krijgen het lastig bij Biden-overwinning

De kans dat de democratische presidentskandidaat Joe Biden president wordt, is 75%. Dat zegt Hoofd Macro Research van UBS Asset Management Evan Brown in zijn laatste Macro Monthly. En hoewel de verschillende mogelijke verkiezingsuitslagen kunnen leiden tot meer onzekerheden in de economische vooruitzichten, is het niet waarschijnlijk dat ze de fundamentele realiteit zullen veranderen.

Reden waarom UBS AM gelooft in procyclisch beleggen. Volgens Brown profiteren deze beleggingen het meest van het toegenomen optimisme over het herstel van wereldeconomie. Er wordt nog altijd uitgegaan van uitgavenniveaus van vóór de pandemie.

“Een Biden-overwinning samen met een Democratisch Congres zou dit proces versnellen en dient als een bijzonder krachtige katalysator voor waarde-aandelen ten koste van groeiaandelen. Omdat een andere verkiezingsuitslag nog altijd mogelijk is, blijft diversificatie en het afdekken van risico’s nodig.”

Volgens Brown zijn risicovolle beleggingen wel degelijk in staat om hogere winstbelastingen het hoofd te bieden. Volgens hem lijden deze beleggingen meer onder begrotingen die niet worden opgerekt. “Daardoor komt het beginnende winstherstel in gevaar en wordt het risico op faillissement van zowel bedrijven als huishoudens, groter. Immers, de pandemie is nog niet voorbij en dat zet een rem op de geldstromen. Het zal tot ver in 2021 duren voordat we enigszins zicht hebben op wanneer de activiteiten in de private sector weer op volle toeren zullen draaien."

Verdere hoofdpunten uit het rapport:

  • De kracht van het Amerikaanse en wereldwijde economische herstel zal afhangen van de aanhoudende steun van de publieke sector.
  • Beleggers moeten zich concentreren op de vraag welke verkiezingsresultaten de grootste kans bieden op de noodzakelijke steun vanuit de overheid - een zogenaamde 'blauwe golf' en, in mindere mate, de status-quo.
  • Een 'blauwe golf' lijkt vooralsnog de meest waarschijnlijke verkiezingsuitslag. De daaruit voortvloeiende stijging van de bestedingen kan cyclische aandelen en wereldwijde aandelen, ex-US stuwen en Amerikaanse staatsobligaties en de dollar lager drijven. Hierbij zullen Amerikaanse aandelen als gevolg van belastingverhogingen relatief gezien ondermaats presteren.
  • Het verkiezingsresultaat met het grootste risico is volgens UBS Asset Management een Biden-overwinning met een Republikeinse senaat, omdat dit de intrekking van overheidssteun kan betekenen en dat maakt de vooruitzichten voor de groei in de VS minder gunstig.
  • Een omstreden verkiezingsuitslag is nooit genoeg nieuws voor de markten, maar aangezien er altijd sprake is van volatiliteit na de verkiezingen, zal het niet leiden tot grote marktverstoringen.

    Asset allocatie okt. 2020

    <a href='/begrippen/515-asset'>Asset</a> allocatie beleggen