Optimix: Voorkeur voor Europese en EM-aandelen

Uiteindelijk brachten de machtige media in de Verenigde Staten het verlossende woord: Joe Biden wordt de 46e president van de Verenigde Staten. Beurzen reageerden opgelucht, maar de politieke slagkracht van Biden moet nog blijken. Een democratische meerderheid in de Senaat is hierbij een handige bijkomstigheid. Uitsluitsel hierover volgt waarschijnlijk pas in januari. Vaak bieden onzekere periodes een goede koopkans voor langetermijnbeleggers. Met name aandelen uit Europa en de opkomende markten vinden de vermogensbeheerders van Optimix interessant omdat die volgens hen het meeste profiteren van het verwachte economische herstel. Hieronder bespreken zij de huidige beleggingsomgeving en hoe zij daarop willen inspelen.

Amerikaans steunpakket komt er, maar laat nog even op zich wachten

Door al het verkiezingstumult is het optuigen van een nieuw steunpakket voor de Amerikaanse economie naar de achtergrond gedrukt. Hoe dan ook, er zal een nieuwe ronde van steunmaatregelen volgen. Door het gebrek aan politieke besluitvaardigheid tot aan de inauguratie van Biden, zullen deze steunmaatregelen nog wel even op zich laten wachten. Een nieuw steunpakket is noodzakelijk omdat het coronavirus in de Verenigde Staten nog altijd zijn tol eist. Het aantal besmettingen loopt op en dit zet een rem op de economische groei. In Europa was het virus aanvankelijk beter onder controle, maar daar drukt de tweede coronagolf inmiddels ook weer haar stempel op de samenleving. Wat dit betreft kan het verschil met China en enkele andere Aziatische landen die, na zeer strenge maatregelen, het virus wel onder controle lijken te hebben, niet groter zijn. In China is de economische schade in BBP-termen zelfs al weggepoetst en zijn enkele macro-economische indicatoren op het hoogste niveau sinds 2013 beland.

Q3 bedrijfscijfers laten effecten coronavirus zien, maar herstel volgt in 2021

Intussen gaat de rapportage van Q3-resultaten door beursgenoteerde ondernemingen door. Ook hier zijn de gevolgen van het coronavirus zichtbaar. De omzet en winst vertonen een krimp in vergelijking met een jaar geleden, gemiddeld met zo’n 11%. De gepubliceerde bedrijfscijfers zien er echter minder slecht uit dan aanvankelijk werd gevreesd. Ook de vooruitzichten voor 2021 stemmen niet somber. Veel beursanalisten gaan ervan uit dat bedrijfswinsten dan zullen herstellen van de coronakrimp. Naar verwachting zal de wereldwijde economische groei, dankzij overheidssteun en ruim monetair beleid, in 2021 aantrekken. Het winstherstel zal daarbij het grootste zijn in Europa en de opkomende markten. Deze aandelenmarkten zijn gevoeliger voor de economische conjunctuur dan de door de technologiesector gedomineerde Amerikaanse aandelenmarkt.

Beurszwakte benutten om aandelenweging te verhogen

De vermogensbeheerders van Optimix verwachten dat de opluchting over de verkiezingszege van Biden plaatsmaakt voor het realiteitsbesef dat een economisch steunpakket er minder snel komt dan gewenst. Zwakte op de beurs zullen zij benutten om tegen aantrekkelijke koersen de aandelenweging weer te verhogen. Omdat zij verwachten dat aandelen uit Europa en de opkomende markten het meeste profiteren van het door hen verwachte economische herstel, gaat hun voorkeur hiernaar uit.