DWS: Grote kans dat Amerikaans begrotingstekort verder zal toenemen

Een appeltje voor de dorst hebben. Dit is niet alleen handig advies voor consumenten maar zeker ook voor overheden. Meestal is er sprake van een sterke correlatie tussen de economische situatie van een land en de overheidsbegrotingen. In goede tijden zijn de belastinginkomsten hoog en de uitgaven voor sociale zekerheid laag. Tijdens een recessie is het precies andersom. Deze relatie is al tientallen jaren stabiel, stelt vermogensbeheerder DWS in de Grafiek van de Week. In de grafiek wordt het Amerikaanse begrotingssaldo met het werkloosheidscijfer vergeleken.

Gezien het snelgroeiend aantal covid-besmettingen in de Verenigde Staten zullen veel huishoudens en bedrijven de komende maanden verder in de knoop raken. Uiteindelijk zullen de vaccinatiecampagnes financiële verlichting brengen. Maar tot dan zijn alle ogen gericht op het ministerie van Financiën in de VS, waar de regering Biden volgende week het roer overneemt van Donald Trump.

“De kans dat in de VS van alles uit de kast wordt gehaald om de economie aan te jagen is met de overwinning van de Democraten sterk toegenomen”, zegt Christian Scherrmann, Amerika-econoom bij DWS . Hij verwacht dat de komende maanden steuncheques aan huishoudens worden uitgedeeld en dat staten en gemeenten financiële bijstand van de regering krijgen.

Amerikaans begrotingstekort

Vanuit economisch oogpunt kan men zeker een discussie aangaan over de timing van een aantal van de maatregelen 1]. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland heeft de Amerikaanse regering verzaakt een spaarpot aan te leggen die zou helpen om het land door de financiële noodtoestand die door de pandemie is veroorzaakt, heen te loodsen. Zo werd de vennootschapsbelasting in tijden van hoogconjunctuur verlaagt en steeg onder de regering Trump het begrotingstekort. Of de overheidsfinanciën van de VS op een gezondere leest zullen worden geschoeid tijdens het volgende herstel zal meer afhangen van politieke keuzes dan van economische. Scherrmann wijst daarbij op de krappe meerderheid van de Democraten in de Senaat. “Helaas heeft de geschiedenis ons geleerd dat de politiek zelden functioneert zoals een econoom dat het liefst voor ogen heeft.” 2]

1] On the possible market implications, see the latest analysis from our Chief Investment Officer, Americas, David Bianco: https://www.dws.com/en-us/insights/the-world/americas-cio-view/americas-cio-view-january-11-2021/

2] McCarty, N., Poole, K.T. and Rosenthal, H., 2013. Political bubbles: Financial crises and the failure of American democracy. Princeton University Press.