BMO GAM: Trage uitrol vaccins slecht voor Europese economie

De inauguratie van Joe Biden trekt deze week alle aandacht, maar de vaccin-uitrol en de Amerikaanse begrotingsbeslissingen zijn voor de financiële markten veel belangrijker. Dat zegt hoofdeconoom Steven Bell van BMO GAM in zijn wekelijkse marktcommentaar. Bell verbaast zich ook over de slakkengang waarmee Europa zijn vaccinatiestrategie in gang heeft gezet.

VS

“Biden kondigde een steunpakket van 2000 miljard aan, bovenop de 1000 miljard die Trump al toezegde. Dat is immens en komt neer op maar liefst 15% van het Amerikaanse BBP. Het grootste deel wordt in de komende twee maanden al verdeeld en dat betekent een enorme stimulans voor de inkomsten van Amerikaanse huishoudens en bedrijven. Bovendien potte de Amerikaanse consument een groot deel van eerdere steunpakketten op. Dit kan zorgen voor een uitgavenpiek in de VS. Zelfs, en dat is waarschijnlijk, als het pakket dat uiteindelijk wordt aangenomen, aanzienlijk lager uitvalt.”

Bell stelt verder: “Wanneer dit geld daadwerkelijk wordt uitgegeven, hangt af van de uitrol van het vaccin en dat verloopt tot nu toe goed. Dit suggereert een echte hausse vanaf het voorjaar. Goldman Sachs verhoogde de groeiverwachting naar 10% voor het tweede kwartaal, gevolgd door een sterke groei in de rest van het jaar. Ook de verwachtingen over de bedrijfswinsten zijn goed waarbij de winst per aandeel van de S&P pre-covid niveaus zullen bereiken. Dat is een verbluffend resultaat.”

UK & EU

Bell merkt op dat de vaccinuitrol in het Verenigd Koninkrijk zelfs nog beter verloopt. “Reden waarom ik denk dat ook hier vanaf de lente de stap naar normaliteit wordt gezet. De begrotingsplannen die voor maart op de agenda staan worden cruciaal. Minister van Financiën Rishi Sunak staat bekent als een harde tegenstander van belastingverhogingen, maar ik verwacht geen radicale beslissingen op dit moment.”

Ondertussen is het verbazingwekkend om te zien hoe hemeltergend traag de uitrol van het vaccin verloopt in de rest van Europa, vindt Bell . “De Europese en Britse economie hebben veel meer te lijden gehad onder de pandemie dan die in de VS. In combinatie met de slechte vaccinstrategie heeft Europa dus veel meer in te halen dan de VS en het VK en dat zorgt voor slechte prognoses op de korte termijn. Geweldige rendementen hoeven beleggers voorlopig niet te verwachten. De marktposities zijn opgerekt en veel optimisme is al ingeprijsd. Maar de combinatie van economisch herstel en de bijna-nul-rendementen op obligaties, zal uiteindelijk aandelen beter doen presteren.”