MFS: Geld lekt weg uit Amerikaanse economie

De voorspelling dat de Amerikaanse economie in 2021 met meer dan 6% groeit, is veel te rooskleurig. Daarvoor lekt er te veel geld weg van wat er door de Amerikaanse overheid in de economie wordt gepompt. Dat stellen Erik Weisman, hoofdeconoom, en Rob Almeida, beleggingsstrateeg bij de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS. Van elke dollar die wordt bijgevoegd aan het Amerikaans begrotingstekort, groeit het bnp maar met $ 0,58.

Waar zitten die lekken?

1. Er wordt te veel gespaard. Na de financiële crisis zijn Amerikanen volop aan het sparen geslagen: in 2009 werd 8% in van het inkomen opzijgezet. Dat lijkt veel maar valt in het niets bij de 33% in april 2020. Nu ligt het spaarpercentage rond de 13%. De Amerikaanse overheid schiet haar burgers te hulp, maar dat geld wordt dus niet in de economie gepompt.

2. Import stijgt. Tijdens de pandemie steeg de import enorm. Binnenlandse bedrijven konden de vraag naar thuiswerkproducten simpelweg niet aan en dus moesten die worden geïmporteerd.

3. Belastingen gaan omhoog. Later dit jaar, na wellicht nog een steunpakket van de Amerikaanse overheid, zal Biden naar alle waarschijnlijkheid delen van de Tax Cuts and Jobs Act, in 2017 door Trump doorgevoerd, terugdraaien. Significante belastingverhogingen doen begrotingssteun enigszins teniet.

4. Inflatie steekt de kop op. Hoewel Weisman en Almeida niet verwachten dat de inflatie snel boven de doelstelling van de Fed komt, kan die toch hoger oplopen dan voor de pandemie werd voorzien. Zelfs een kleine stijging kan de bbp-deflator opkrikken en het reële bbp wat drukken. Bovendien vermindert het de zichtbaarheid op de prijsontwikkeling van bedrijfsinvesteringen.

5. Schade is onvermijdelijk. De overheidssteun heeft al vele Amerikaanse bedrijven en huishoudens van de ondergang gered, maar op een gegeven moment houdt dat op. MFS verwacht dat ondernemingen, huishoudens en uiteindelijk zelfs banken failliet zullen gaan, wat veel schade aanricht aan de economie, en de beoogde groei van 6% of meer flink zal hinderen.

6. Hogere rente een belemmering. De rentetarieven zijn de afgelopen maanden langzaam omhooggekropen. Als dat blijft voortduren dan zullen de animal spirits onderdrukt worden.

Amerika barst van het geld, zeggen Weisman en Almeida, maar een flink deel daarvan komt niet terecht waar je het wilt hebben. De huidige situatie is te vergelijken met grote emmer water die je in een trechter giet: als je niet oppast, klotst er behoorlijk wat naast.