BlackRock: Wereldwijde productie gaat dalen zonder maatregelen tegen klimaatverandering

De klimaatverandering en de acties om deze in te perken gaan de komende decennia grote economische gevolgen hebben. Het basisscenario dat BlackRock gebruikt voor haar kapitaalmarktstrategie gaat uit van een ‘groene’ transitie naar een lagekoolstofeconomie. Die transitie wordt gesteund met geleidelijke invoering van koolstofbelastingen, investeringen in groene infrastructuur die in lijn zijn met de aanbevelingen van het IMF en subsidies voor duurzame energie. Dat stelt het BlackRock Investment Institute in haar wekelijkse commentaar.

Als deze maatregelen om klimaatverandering te beperken niet worden genomen zal dat de komende 20 jaar een cumulatief verlies voor de wereldwijde productie opleveren van bijna 25%.

“Bedrijven, regio’s en sectoren die zich aanpassen en de transitie maken naar een net-zerowereld zullen profiteren. We verwachten dat dit vooral gaat gelden voor technologie en gezondheidszorg. Aandelen in ontwikkelde markten hebben de beste mogelijkheden om de kansen die de klimaattransitie oplevert ook te grijpen, in tegenstelling tot high yield en een aantal obligaties uit de opkomende wereld. Dit komt doordat de indices in ontwikkelde landen meer sectoren vertegenwoordigen met een lagere koolstofuitstoot - zoals technologie en gezondheid”, aldus BlackRock.

Maar klimaat is de komende periode maar één van de motoren voor rendementen. Anders factoren (bijvoorbeeld waarderingen) zullen op de korte termijn meer invloed hebben, zoals duidelijk werd door de sterke resultaten van de energiesector tot nu toe dit jaar.”