ING Beleggersbarometer: eigen haard is goud waard voor de Belgische belegger

De ING-beleggersbarometer daalt licht in februari, maar staat nog altijd boven het neutrale niveau van 100 punten. De conjunctuurverwachtingen blijven verbeteren, maar regelmatige beleggers worden iets voorzichtiger in hun beursvooruitzichten. Vastgoed blijft voor de Belg heel belangrijk voor de financiële zekerheid op lange termijn. Ook als belegging gooit het hoge ogen, met vrouwen nog nets iets enthousiaster dan mannen. Meer dan de helft van de Belgen denkt dat de huizenprijzen nooit kunnen dalen.

De ING-beleggersbarometer moet in februari een stapje terugzetten, maar blijft met 102 punten toch nog altijd boven het niveau van 100 punten hangen.

"Dat betekent dat de Belgen toch nog altijd een eerder positieve beleggingsomgeving zien. Dat heeft veel te maken met een toenemend geloof in een conjunctuurverbetering. Zo denkt 31% van de respondenten dat de Belgische economie in de komende drie maanden zal aantrekken. Toegegeven, de zwartkijkers zijn met 39% nog altijd in de meerderheid, maar het percentage optimisten neemt gestaag toe sinds november, niet toevallig de maand dat de eerste werkzame vaccins werden aangekondigd." Peter Vanden Houte, hoofeconoom ING België

Sentiment beleggen

Meer doorwinterde beleggers worden nerveus

Zo’n 36% van de beleggers ziet de beurs in de komende drie maanden stijgen, evenveel als in januari. Daartegenover staan 31% beleggers, die eerder een correctie vrezen. Opmerkelijk is dat de meer regelmatige beleggers blijkbaar toch wat hoogtevrees beginnen krijgen: waar in januari nog 49% van hen de beurs zag doorstomen, zakte dit percentage in februari naar 38%. Dit uit zich ook in de portefeuillesamenstelling. In januari vond nog 50% van de meer regelmatige beleggers het een goed moment om in meer risicovolle sectoren te investeren. Dit percentage is in februari naar 37% gezakt.

Eigen haard

Het wordt wel vaker gezegd dat de Belg met een baksteen in de maag geboren is en dit wordt alweer bevestigd door de vastgoedgerelateerde vragen in de ING-beleggersbarometer. Zo vindt 80% van de beleggers dat een eigen woning hebben zeer belangrijk is. Amper 5% is het daar niet mee eens. Dat een afbetaalde woning hebben bij de pensionering voor financiële rust zorgt, is voor 84% van de beleggers een evidentie. Slechts 12% vindt het beter een woning te huren i.p.v. te kopen. Zelfs de potentieel grotere flexibiliteit van huren spreekt nauwelijks aan. Slechts 28% vindt dat dit het geval is, terwijl 42% het niet eens is met de stelling dat huren meer flexibiliteit biedt. Interessant is dat er bij de antwoorden bij al deze vastgoedvragen nauwelijks verschillen zijn tussen taal- of leeftijdsgroep, al neemt de verknochtheid aan de eigen woning wel lichtjes toe met de leeftijd. Ook blijkt dat vrouwen nog net iets meer belang hechten aan een eigen woning dan mannen.

Tijdens de pandemie vloeide heel wat spaargeld naar renovaties en deze trend lijkt zich door te zetten. Zo zegt een kwart van de respondenten van plan te zijn om de komende twee jaar geld te zullen besteden aan een betere isolatie van de woning, 17% denkt aan zonnepanelen en 16% overweegt een warmtepomp te installeren.

‘Vastgoedprijzen zakken nooit’

Dat heel wat Belgen vastgoed als een goede belegging zien, is in deze context niet verwonderlijk. Voor 63% van de Belgen is er geen twijfel mogelijk: vastgoed is de beste belegging. Amper 6% is het daar niet mee eens. Een tweede woning verwerven om te verhuren is voor 59% van de respondenten een uitstekende belegging, terwijl slechts 12% daar grote vraagtekens bij plaatst. Bovendien zien de Belgen vastgoed als zeer waardevast: liefst 52% van de beleggers is er van overtuigd dat vastgoedprijzen nooit dalen. Nog altijd denkt maar 19% het tegendeel. Ook hier valt op dat vrouwelijke beleggers (nog) meer in vastgoed als belegging geloven dan mannelijke beleggers. Zo vindt 69% van de vrouwen dat vastgoed de beste belegging is, terwijl dat bij mannen maar om 57% gaat. Ook in een woning investeren om te verhuren zien vrouwen (65%) meer zitten dan mannen (54%).