M&G: Beursgenoteerde infrastructuur zal profiteren van stijgende inflatie

Door alle overheidssteun is inflatie na corona onvermijdelijk, waardoor de obligatierendementen oplopen. Alex Araujo, infrastructuur-expert bij de Britse vermogensbeheerder M&G, juicht dat van harte toe. “We kijken uit naar een wereld met een gecontroleerde, langzaam stijgende inflatie; dat is gunstig voor veel beursgenoteerde infrastructuur. Inflatie-gelinkte inkomsten zijn ontzettend belangrijk voor onze aandelenklasse, onze groeiende cashflows en het rendement dat we zoeken.”

“Als de rente ook stijgt, dan is dat op de korte termijn wel wat negatief voor de traditionele ‘economische’ en ‘sociale’ infrastructuur, terwijl ‘ontwikkelende’ infrastructuur zich goed staande houdt. Kijken we verder vooruit, dan heeft de stijgende rente voor de hele industrie slechts positieve gevolgen: rente stijgt door meer economische activiteit en inflatie, wat betekent dat meer mensen reizen – wat meer geld voor de infrastructuur betekent – en er meer geld binnenkomt vanuit inflatie-gelinkte inkomsten.”

De groeimogelijkheden liggen in eerste instantie dus bij ‘ontwikkelende’ infrastructuur, zegt Araujo. “In de lockdown werd nogmaals duidelijk hoe afhankelijk we zijn van digitale infrastructuur, nu alles vanuit huis gaat, maar ook data(beheer) speelt in onze digitale wereld een steeds grotere rol. Transactie-infrastructuur blijft bovendien profiteren van het feit dat we steeds meer digitaal betalen. De draai weg van cash naar digitaal en pin is in de lockdown sterk toegenomen – de verwachting is niet dat dit na corona nog om zal slaan.”