Belgische belegger in cryptomunten is jong en mannelijk

De ING-beleggersbarometer zakt in maart nipt onder het neutrale niveau, met een afgenomen geloof in het conjunctuurherstel. Een vijfde van de Belgische beleggers die al van Bitcoin gehoord heeft, overweegt om in cryptomunten te beleggen, al zijn de believers vooral bij het jonge en mannelijk deel van de bevolking te zoeken.

Beurssentiment beleggen

De ING-beleggersbarometer valt in maart voor de tweede opeenvolgende maand terug. Aan 99 zit de index nu net onder het neutrale niveau van 100 punten, wat erop wijst dat beleggers iets argwanender tegen de financieel-economische omgeving aankijken. De verlenging van de lockdownmaatregelen heeft het vertrouwen in de economische heropleving wellicht verminderd. Zo verwacht nu nog 26% een conjunctuurverbetering in de komende maanden (t.o.v. 31% in februari), terwijl 42% de economische perspectieven minder gunstig inziet.

Ook het geloof in een verdere beursstijging brokkelde wat af, maar met 33% van de respondenten die de aandelenkoersen in de komende maanden ziet aantrekken, zijn de optimisten toch nog altijd licht in de meerderheid (32% van de geënquêteerden anticipeert een beursdaling).

Bitcoin: toekomst onlinehandel?

Met een vertienvoudiging van de Bitcoin-koers in de voorbije 12 maanden was het een goed moment om nog eens te peilen naar de interesse van Belgische beleggers in cryptomunten. Een klein deel van de beleggers (14%) blijkt Bitcoin nog niet te kennen. Het gaat hier vooral om de minder actieve beleggers, waar 26% nog niet van de cryptomunt gehoord heeft. Alle meer actieve beleggers kennen de Bitcoin wel. Meer dan een kwart (27%) van diegene die Bitcoin kent, vindt dat cryptomunten de toekomst zijn van de onlinehandel. Toch is 38% het daar niet mee eens. Het zijn vooral de jongere beleggers (38% van de beleggers jonger dan 45 jaar) die in het praktische nut van cryptomunten geloven. Bij de oudere respondenten is dat veel minder het geval. Overigens vindt 33% dat Bitcoin moet worden verboden.

20% overweegt cryptobelegging

Liefst 14% van de beleggers die al van cryptomunten gehoord heeft, beweert dat hij er al in belegd heeft. Alweer is dit vooral geconcentreerd bij de beleggers onder de 45 jaar, waar het percentage rond de 20% schommelt. Beleggen in cryptomunten lijkt tot nu toe ook meer mannen aan te spreken dan vrouwen. Bij de mannen gaat het om 17%, bij de vrouwen om 10% van de respondenten met kennis van cryptomunten.

Dat de interesse stijgt, lijkt echter duidelijk: liefst een vijfde zegt te overwegen om rechtstreeks of onrechtstreeks (via fondsen) in cryptomunten te beleggen. Bij beleggers onder de 35 jaar, gaat het zelfs om 35%! Merkwaardig is dat de meer regelmatige beleggers het minste interesse in cryptomunten vertonen: amper 18% overweegt erin te beleggen. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat meer doorwinterde beleggers beter hun weg vinden in het al ruime aanbod van bestaande beleggingsopportuniteiten.

Een kwart van de respondenten vindt dat de banken beleggingen in cryptomunten zouden moeten aanbieden. Alweer ligt dat percentage bij de jongere beleggers veel hoger: in de categorie < 35 jaar vindt liefst 46% dat de banken dergelijke producten in hun gamma moeten hebben. Ook hier zijn de meer regelmatige beleggers het minst geïnteresseerd.

Zeepbel

Over het feit dat Bitcoin een relatief risicovolle belegging is, lijkt wel een consensus te bestaan. Liefst 72% is die mening toegedaan, met ook bij de jongeren een (weliswaar kleinere) meerderheid. Voor 62% van de Belgische beleggers is Bitcoin zelfs een gigantische zeepbel. Enkel bij de beleggers jonger dan 35 jaar ligt dit percentage onder de helft (45%). Dit neemt niet weg dat zo’n 34% van de respondenten denkt dat Bitcoin in de komende 12 maanden verder in waarde zal stijgen, 21% ziet hem dalen, de rest weet het niet. Ook hier zijn de jongere beleggers optimistischer dan de oudere. Mannen (38%) geloven ook duidelijk meer in het opwaartse potentieel van Bitcoin dan vrouwen (28%).

Deze bevraging van de Belgische beleggers lijkt andere internationaal onderzoek te bevestigen, namelijk dat de ‘believers’ in cryptomunten vooral bij het jongere, mannelijke deel van de bevolking moet gezocht worden.