Optimix heeft voorkeur voor cyclische aandelen in Europa

Wereldwijd zijn aandelenmarkten het jaar goed begonnen. In lokale valuta gaan de Europese aandelenmarkten aan kop. Vorig jaar voerden Amerikaanse aandelen de boventoon en sloten Europese beurzen de rij. Dit jaar zijn de rollen omgedraaid. Europese aandelenmarkten worden gedomineerd door cyclische ondernemingen die gevoeliger zijn voor de stand van de economie. De wereldeconomie herstelt snel van de coronaschade en daar profiteren Europese aandelen, waarin Optimix overwogen belegd is, bovengemiddeld van.

Voorkeur voor cyclische aandelen

In een beleggingsomgeving waarin de groei aantrekt, zijn aandelen te prefereren boven vluchthavens als goud en obligaties. Doordat obligatiebeleggingen van de hand werden gedaan, steeg de kapitaalmarktrente. Rentebewegingen zijn minder mediageniek dan bewegingen op de aandelenmarkt, maar ze hebben wel verstrekkende gevolgen voor aandelen.

In alle door Optimix beheerde mandaten is de blootstelling naar obligaties beperkt. Dankzij de lage rentegevoeligheid ondervonden de portefeuilles nauwelijks tegenwind van dalende obligatiekoersen. De alternatieve beleggingen die Optimix als substituut voor obligaties in de beheerde portefeuilles heeft opgenomen, stegen tezamen met 3%. De grootste dissonant was goud. Met het oog op een goede risicospreiding, meent Optimix dat het edelmetaal nog steeds een plek verdient in portefeuille. Goud doet het goed bij een oplopende inflatie, alhoewel de vermogensbeheerders van Optimix dat op korte termijn niet verwachten, ligt dit risico op lange termijn op de loer.

Binnen het aandelendeel van beleggingsportefeuille houden zij ook rekening met de rentegevoeligheid. Cyclische aandelen doen het over het algemeen beter bij een oplopende rente dan aandelen in snelgroeiende technologie ondernemingen. Daarom heeft Optimix momenteel een voorkeur voor de eerste categorie.

Mooi weer zet door

De waardering van aandelen is, ondanks de gestegen aanvangsrendementen op obligaties, nog steeds relatief aantrekkelijk. Daarom blijven de vermogensbeheerders van Optimix een voorkeur hebben voor zogenoemde cyclische aandelen uit Europa en de opkomende markten. Deze voorkeur betaalde zich in het eerste kwartaal al uit, maar zij verwachten dat er in het verdere verloop van het jaar nog meer in het vat zit.

De economische groei zal dan verder aantrekken, bedrijfswinsten zullen toenemen, terwijl de budgettaire en monetaire steun vanuit overheden en centrale banken voorlopig ruimschoots aanwezig blijft. De investeringen die de regering Biden in de maak heeft, maar ook de verdeling van de Europese steunfondsen, zullen gericht zijn op verduurzaming en infrastructuur. Bij de uitwerking van deze plannen zullen veel grondstoffen worden gebruikt. Mede daarom heeft Optimix onlangs een positie in ondernemingen die actief zijn in de grondstoffensector aangeschaft. Hiermee is het accent naar conjunctuurgevoelige aandelen verder aangezet.

Om deze aankoop te bekostigen, zijn de belangen in bekende technologie namen als Amazon, Apple, Facebook, Google en Microsoft gereduceerd. Deze technologiereuzen zijn de coronacrisis ongeschonden doorgekomen, maar hun waarderingen zijn kwetsbaarder bij een verder oplopende kapitaalmarktrente.