Nieuw fonds van DWS mikt op samenwerking tussen fondsbeheerders en AI

DWS heeft op 31 maart 2021 een aandelenfonds gelanceerd waarvan de aandelenselectie grotendeels is gebaseerd op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Het DWS Concept ESG Arabesque AI Global Equity haakt in op drie megatrends die DWS voor het komende decennium heeft vastgesteld: Lage rente, duurzaamheid en digitalisering.

Het fonds is het eerste gezamenlijke product van DWS en Arabesque AI, een Brits bedrijf dat gespecialiseerd is in kunstmatige intelligentie. Begin vorig jaar ging DWS een strategisch partnerschap aan met het bedrijf. Het fonds houdt rekening met ESG-criteria, streeft een total return-benadering na en omvat tussen de 60 en 70 aandelen uit het MSCI World-universum. De verwachte tracking error ligt tussen de 6% en 7%.

De AI-benadering van Arabesque is veelomvattend en beperkt zich niet tot afzonderlijke markten, beleggingsstijlen of assetklassen. Daarmee onderscheidt het zich van de concurrentie.

Manfred Bauer, head of the product devision bij DWS: "Met dit product combineren we de voordelen van kunstmatige intelligentie met de expertise van onze beleggingsmanagers in een actief beheerd beleggingsfonds. Door de krachten van beide partners te verenigen en met behulp van innovatieve technologieën, zijn we in staat de exponentiele toename van de hoeveelheid data beter te analyseren.”

Yasin Rosowsky, co-CEO van Arabesque AI: "Vooruitgang op het gebied van AI-tech is een belangrijker aanjager van digitale transformatie op de wereldwijde markt. De lancering van het DWS Concept ESG Arabesque AI-fonds is het resultaat van een stevige samenwerking tussen Arabesque en DWS, waarbij de expertise van DWS op het gebied van fondsbeheer wordt gecombineerd met de AI-capaciteiten van Arabesque.”

In 2009 bedroeg het aantal nieuwe datavolumes nog 0,5 zettabytes (één zettabyte komt overeen met 1.073.741.824 terabytes), in 2019 was dit al 45 zettabytes, en in 2025 zal dat 175 zettabytes zijn. Voor het menselijk brein is dit niet te bevatten, maar voor kunstmatige intelligentie geldt: hoe meer informatie, hoe beter.

Kunstmatige intelligentie zal een steeds belangrijkere rol spelen binnen vermogensbeheer, maar analisten en fondsbeheerders kunnen er niet volledig door worden vervangen. In het DWS Concept ESG Arabesque AI Global Equity betekent de interactie tussen AI en de mens dat de AI-engine elke dag een groot aantal signalen genereert die de aantrekkelijkheid van aandelen aangeven. De kwantitatieve beleggingsspecialisten van DWS gebruiken deze data om portefeuilles te bouwen met een goede spreiding wat regio’s en sectoren betreft. De posities worden maandelijks herzien.