AXA IM: Het trans-Atlantische verschil loopt op

De meest recente economische cijfers laten een steeds groter verschil zien tussen de VS en de eurozone. Waar het bruto binnenlands product van de VS alweer bijna terug is op het niveau van voor de pandemie, is de eurozone teruggegleden in recessie.

Hoofeconoom Gilles Moëc van AXA Group ziet echter ook weer groei gloren voor de eurozone, aangezien een geleidelijke heropening in zicht is. ‘Toch zijn we teleurgesteld dat de tijd die het kostte om het Europees Herstelfonds op te zetten, betekent dat de EU misschien een kans heeft gemist om negatieve rente vast te leggen voor haar eerste grote gezamenlijke uitgifte.’

In zijn wekelijks commentaar voor AXA Investment Managers, wijst Moëc op het ‘opvallende contrast’ tussen de eerstekwartaalcijfers voor de VS en het eurogebied. In de VS groeide het bbp met 1,5%, waarmee het op 1% na terug is op een niveau van voor de pandemie. ‘Zelfs voordat het volledige effect van Joe Biden’s noodstimulering werkelijkheid werd’, aldus de AXA-econoom.

Het bbp in de eurozone kromp daarentegen in het eerste kwartaal van 2021 met 0,6%, na een daling met 0,7% in de laatste drie maanden van 2020. Daarmee is de economie terug in recessie en nog 5% kleiner dan voor de pandemie, wijst Moëc. Wel is hij positief over de vooruitzichten. Zo verwacht hij een ‘een spectaculair herstel van de consumentenbestedingen wanneer de economie weer opengaat’.

Al is Moëc onder de indruk van het Amerikaanse herstel, hij wijst erop dat de pandemie aan beide zijden van de oceaan het grootste gevaar blijft. ‘We zijn bezorgd over een vertraging van de vaccinatie in de VS, die mogelijk een weerspiegeling is van de weerstand van een aanzienlijk deel van de bevolking, waardoor de snelle vooruitgang naar collectieve immuniteit in gevaar komt. Ook in Frankrijk was er een lichte vertraging.’