Tien jaar DWS Concept Kaldemorgen: “Komende jaren worden uitdagend voor beleggers”

Het populaire multi-asset fonds DWS Concept Kaldemorgen bestaat tien jaar. De vermogensbeheerder ontwikkelde het fonds in eerste instantie voor beleggers die willen profiteren van stijgende markten maar tegelijkertijd niet houden van te veel volatiliteit. Fondsbeheerder Klaus Kaldemorgen: "Sinds 2011 hebben beleggers een gemiddeld jaarlijks rendement van 4,7% behaald, en dat bij een volatiliteit van 6,0%. Heel respectabel voor een risico gestuurde belegging."

Eén strategie, verschillende risicobereidheid

De strategie spreekt zowel particuliere als institutionele beleggers aan. Dat blijkt uit de ontwikkeling van het totaal beheerd vermogen van het fonds: van 10 miljoen euro in 2011 naar 11 miljard euro nu. Sinds de lancering breidde DWS de multi-asset strategie met een total return benadering systematisch uit. Hiermee komt de vermogensbeheerder tegemoet aan de verschillende risicoprofielen van beleggers – van het conservatieve DWS Invest Conservative Opportunities tot de evenwichtige DWS (Invest) Multi Opportunities, en de aanzienlijk offensievere DWS ESG Dynamic Opportunities.

De fondsen worden geleid door Henning Potstada, Christoph Schmidt en Thomas Graby, de drie co-portfoliomanagers van het DWS Concept Kaldemorgen. Ze hebben elk de verantwoordelijkheid voor één fonds. Gezamenlijk beheert het team nu ruim 20 miljard euro.

Crises op de financiële markten goed doorstaan

De beleggingsaanpak van DWS Concept Kaldemorgen richt zich op risicobeheersing, maar ook decennialange ervaring op de kapitaalmarkt is nodig om eventuele onrust met vooruitziende blik te lijf te gaan. Aan het begin van de covid-19-crisis besloot het team om op korte termijn een overschrijding van het beoogde maximale verliesrisico van 10% te tolereren. "Op dat moment kozen we ervoor om in de verkooppaniek geen aandelen meer van de hand te doen. Ons oordeel dat de helpende hand van centrale banken en overheden snel zou leiden tot herstel van de markten, bleek juist", aldus Kaldemorgen. Dit jaar behaalde het fonds een performance van 5,18% (per 30 april).

Omdat tegenslagen op de financiële markten onvermijdelijk zijn, is hoe een belegging op zo’n moment presteert en hoeveel stress dat bij beleggers oplevert, doorslaggevend, vervolgt Kaldemorgen. "De beleggingsstrategie heeft zich bewezen door de mate van flexibiliteit ten aanzien van het portefeuillebeheer. Dit komt onder meer omdat de strategie niet is gekoppeld aan een benchmarkindex."

Lage rente en sterkere schommelingen in aandelen

Volgens Kaldemorgen worden de komende jaren uitdagende jaren voor beleggers: "De rente blijft waarschijnlijk laag, en hoewel het rendementspotentieel van aandelen aanzienlijk hoger ligt, zullen ook de schommelingen op de aandelenmarkten aanzienlijk toenemen."

Digitale bedrijfsmodellen zullen ook na het overwinnen van de covid-19-crisis van groot belang zijn, denkt Kaldemorgen. Voor de komende jaren is hij dan ook optimistisch over geselecteerde technologieaandelen. Ook ESG-factoren en duurzaamheid drukken volgens de beheerder een blijvende stempel op de beleggingssector. "De politieke eisen ten aanzien van het voeren van klimaatvriendelijk economisch beleid, zorgen in veel sectoren en bedrijven voor hoge transitierisico's. Die kunnen beter vermeden worden omdat die voor bepaalde sectoren kunnen leiden tot een slepende kwetsbaarheid. Voor die sectoren en bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan duurzaamheidsvraagstukken liggen er daarentegen mooie kansen."

De multi-asset fondsen van de total return familie streven een bovengemiddelde duurzaamheidsstandaard na. In maart 2021 werd de MSCI ESG-rating voor het fonds opgewaardeerd naar 'A'.