Macroscoop - Maakt de inflatie een comeback in de Verenigde Staten?

Aan de overzijde van de Atlantische Oceaan wint het economische herstel maand na maand aan kracht. De opwaartse prijsdruk die dat veroorzaakt, blijft voorlopig onder de radar. Hoelang nog?

Een eerste voorbeeld dat goed illustreert wat er aan de hand is, is de automarkt. De heropstart van de Amerikaanse economie gaat gepaard met aantrekkende consumptie, en die drijft de autoprijzen op, vooral op de tweedehandsmarkt. Door de schaarste aan halfgeleiders stokt namelijk het productieritme en kunnen de fabrikanten de vraag naar nieuwe auto's niet bijbenen. Dat duwt particulieren en verhuurbedrijven naar de tweedehandsmarkt. Groeiende vraag, krap aanbod, logistieke problemen: dat inflatoire driespan is ook actief op andere markten.

Goederentransport wordt gestaag duurder. Door de opverende groei zitten de volumes in de lift, maar de duurdere olie en ontoereikende capaciteit na jaren van te weinig investeringen wakkeren de prijzen van vrachtvervoer aan. Een container van Sjanghai naar Los Angeles verschepen kostte voor de crisis nog zowat 1.500 dollar, maar vandaag meer dan 5.000.

Ook van nagenoeg alle grondstoffen stijgen de prijzen. De tijd dat olie tegen negatieve prijzen werd verhandeld, lijkt alweer ver achter ons te liggen, ook al is dat nog maar een dik jaar geleden. Een vat kost vandaag in New York circa 65 dollar, ruim 30% meer dan begin dit jaar. Hetzelfde zien we bij landbouwgrondstoffen en industriële metalen, met over bijna heel de lijn prijsstijgingen van meerdere tientallen procenten sinds 1 januari.

Opwaartse prijsdruk is er hier en daar ook bij intermediaire goederen – producten die al bewerkt zijn, maar nog niet afgewerkt. Ook daar heeft de noodstop van vorig jaar in alle fasen van de productieketen tot een kloof tussen vraag en aanbod geleid, die in een geglobaliseerde economie niet zo snel gedicht raakt. Alle producten waarin halfgeleiders zitten, kampen met productievertragingen en zelfs prijsstijgingen.

Op de vastgoedmarkt, tot slot, de belangrijkste factor bij de berekening van de 'PCE' – de inflatiemaatstaf die de Fed het nauwlettendst volgt – stapelen de voortekenen zich op. De vraag wordt er natuurlijk aangewakkerd door het geld dat de Fed in de markt pompt. Toch speelt ook het verlangen naar "meer en groter" onder invloed van de coronacrisis een rol. Bovendien zorgt een structurele trend er voor groei: zoals in alle ontwikkelde landen neemt het aantal scheidingen gestaag toe, wat leidt tot kleinere huishoudens die elk hun eigen nestje zoeken en zo de woningvraag doen toenemen. Het aanbod volgt die ontwikkeling met een structurele achterstand, want veel nieuwe woningen bouwen vergt nu eenmaal tijd.

Voor beleggers die inzetten op activaklassen die baat hebben bij stijgende prijzen, kan de comeback van de inflatie een vruchtbare ontwikkeling worden. Aandelen van bedrijven met een groot prijszettingsvermogen of een band met de grondstoffenprijzen, geïndexeerde obligaties, vastgoed ... keuze te over aan beleggingen om uw portefeuille te vaccineren tegen inflatie.