La Financière de l’Echiquier over het Echiquier Agenor SRI Mid Cap Europe fonds

Met een beheerd vermogen van ruim € 4,5 miljard staat het small- en midcapbeheer symbool voor de knowhow op het gebied van aandelenselectie van La Financière de l’Echiquier , dat al dertig jaar in bedrijven belegt. Een van onze grootste fondsen, Echiquier Agenor SRI Mid Cap Europe, selecteert Europese groeiaandelen met de beste ESG-scores. Het beleggingsuniversum van dit fonds biedt selectieve stockpickers een breed scala aan mogelijkheden. Dit meermaals bekroonde pan-Europese fonds wordt beheerd door een team van vijf deskundigen en hanteert een gedurfde en rigoureuze aanpak op basis van overtuiging. Visie van Stéphanie Bobtcheff, CFA, Small & Mid cap Fundmanager.

Hoewel 2020 voor de activaklasse in Europa een jaar was waarin veel beleggers uitstapten, leek deze beweging aan het eind van het jaar om te slaan. Echiquier Agenor SRI Mid Cap Europe heeft vorig jaar een zeer grote instroom gekend. Het begin van het jaar werd weliswaar gekenmerkt door een sectorrotatie richting ‘value’-beheer, maar het team blijft vertrouwen houden in de vooruitzichten voor 2021. Voor ons als langetermijnbeleggers en gepassioneerde stockpickers biedt de pool met Europese small- en midcaps nog altijd talloze mogelijkheden. Het herstel zou gunstig moeten zijn voor deze binnenlandse aandelen, die na twee jaar van uitstroom positieve geldstromen aantrekken. Ook de ontwikkeling van fusies en overnames zou veelbelovend kunnen zijn. We hebben dus alle reden om vertrouwen te houden.

Een fonds op basis van overtuiging met een solide trackrecord

Ons gestructureerde beheerproces, dat gebaseerd is op een collegiale aanpak, gaat bij de waardering en het beheer van de wegingen zeer gedisciplineerd te werk. Door ESG-criteria in ons beheer te integreren, groeit onze kennis van de ondernemingen en de selectiviteit van onze aandelenselectie, twee doorslaggevende elementen om waarde te creëren in een veeleisende marktcontext. We beleggen in een beperkt aantal - volgens ons - ambitieuze projecten, geselecteerd op hun vermogen om onafhankelijk van de cyclus waarde te genereren, en op de kwaliteit van hun ondernemingsbestuur. Deze combinatie van lef en voorzichtigheid, die het DNA van het fonds vormt, heeft volgens onze analyse haar waarde bewezen.

Echiquier Agenor Mid Cap Europe sloot 2020 af met een stijging van +13,6%, 920 basispunten meer dan zijn benchmark, en presteerde daarmee voor het zesde jaar op rij beter dan de rest, met een gecumuleerde performance van +113% (aandeel I +139%) sinds 31.12.2014, tegenover +72% voor zijn index, de MSCI Europe Small Cap . Met € 900 miljoen aan netto-instroom in 2020 en een rendementseffect van +14%, bedroeg het beheerde vermogen van het fonds eind 2020 € 2,5 miljard.

Juweeltjes met hoog potentieel

De pool blijft groot en van hoge kwaliteit. Euronext, DiaSorin en Neoen, aandelen die dicht bij hun drawdown - hun historisch dieptepunt - staan, bieden bijvoorbeeld kansen om onze portefeuille aan te vullen. Euronext, dat het groene licht heeft gekregen voor de overname van Borsa Italiana, en Neoen, een Frans bedrijf voor duurzame energie met een agressief strategisch plan voor 2025, werden afgestraft toen ze kapitaalverhogingen aankondigden om hun groeiprojecten te financieren. Euronext rapporteerde over het eerste kwartaal van 2021 resultaten die de verwachtingen met ruim 10% overtroffen, dankzij een zeer sterke performance van de niet aan transactievolumes gerelateerde activiteiten. Neoen, dat zijn aandelenkoers heeft zien verviervoudigen sinds het bedrijf in 2018 naar de beurs ging, heeft een veerkrachtig model.

DiaSorin, in de sector in-vitrodiagnostiek, bevindt zich momenteel in een drawdown. Beleggers zijn gefocust op de gevolgen van de vertraging van de COVID-tests die de groei in 2019 remden, en ook van invloed zullen zijn op de cijfers voor 2021. De fundamentele omstandigheden op de lange termijn zijn echter sterk. De sector zal op de middellange termijn aantrekkelijker worden vanwege de pandemie en de noodzaak om diagnostische instrumenten te ontwikkelen. Dankzij de recente overname van Luminex kan DiaSorin zich ontwikkelen op het gebied van moleculaire diagnostiek met multiplex-tests en het omzetverlies op COVID-tests deels goedmaken.

2021, positieve vooruitzichten

De sectorrotatie, die slechts tijdelijk zal zijn, wordt gerechtvaardigd door de waarderingsverschillen tussen groei en ‘value’, die in het tweede kwartaal van 2020 historisch hoge niveaus bereikten. De rotatie wordt ook verklaard door de stijging van de langetermijnrentes in de Verenigde Staten, met een heropleving van de inflatievrees, en door de hooggespannen verwachtingen van een V-vormig herstel van de economie. Dit herstel krijgt steun van het monetaire en fiscale beleid van de centrale banken en de overheden, dat zich geleidelijk vertaalde in de macro-economische cijfers en vervolgens in de micro-economische cijfers, met uitstekende bedrijfspublicaties in het laatste kwartaal van 2020 en in het eerste kwartaal van 2021.

Hoewel we relatief gezien last hadden van onze structurele overweging in groeisectoren en onze onderweging in cyclische sectoren en thema's die verband houden met de heropening van de economieën en rentestijgingen, bleven de aandelen in de portefeuille uitstekend presteren en overtroffen de verwachtingen. De boodschappen van de bedrijven zijn over het algemeen zeer positief. Ook al heeft het fonds het afgelopen halfjaar relatief gezien minder goed gepresteerd dan zijn index, de intrinsieke waarde van de portefeuille blijft ongekend hoog.

Sinds de zomer hebben we enkele aanpassingen doorgevoerd om onze weging in goede cyclische bedrijven te verhogen en de posities af te bouwen waarvan de waarderingen ons buitensporig hoog leken, vooral in gezondheidszorg en duurzame energie. Volgens onze analyse zou de factoriële invloed moeten afnemen, nu de rente zich stabiliseert, en zou de outperformance opnieuw hoofdzakelijk door de stockpicking moeten worden gegenereerd. De recente daling van sommige aandelen biedt ons de kans weer in te stappen in aantrekkelijke groeiaandelen, waarvan de waarderingen opnieuw aantrekkelijk worden en waar duidelijk zicht op is, en dat in een omgeving waarin cyclische waarden minder aantrekkelijk zijn geworden.

Op de middellange termijn zijn wij ervan overtuigd dat onze positionering goed is. Ongeacht de conjunctuur blijven de kwaliteit van de kerncijfers en de winstgroei de belangrijkste aanjagers van rendement van ons segment small- en midcaps.