eToro: Nederlandse beleggers zien zonnige toekomst voor duurzame energie en gaming

In het afgelopen jaar is er een stijging te zien in het aantal mensen dat controle neemt over de eigen financiën en, soms voor het eerst, besluit zelfstandig te beleggen. Deze toename is het gevolg van een samenloop van omstandigheden, waarbij veel mensen tijdens de pandemie meer geld in kas hadden. Anderen zijn gewoon op zoek gegaan naar een beter rendement in het huidige klimaat van lage rente. Uit Retail Investor , het jaarlijkse onderzoek van Kantar, blijkt dat het aantal beleggende Nederlandse huishoudens afgelopen jaar met 17% toenam[1]. Informatie over koersen, bedrijfsinformatie en beleggingsstrategieën zijn inmiddels breed toegankelijk wat zorgt voor democratisering op de financiële markten.

eToro ziet dat beleggers vaak kiezen voor beleggingen in ondernemingen of thema’s die hun na aan het hart liggen. eToro speelt hierop in en helpt startende beleggers via CopyPortfolio’s eenvoudig te investeren in thema’s die zij kansrijk achten. Door te beleggen in thema’s in plaats van individuele aandelen kunnen investeerders gespreid investeren in maatschappelijke trends.

De populariteit van de verschillende CopyPortfolio’s van eToro, biedt een interessante inkijk in het sentiment onder beleggers. eToro beleggers uit Nederland, Duitsland en het VK hebben bijvoorbeeld hoge verwachtingen van de sectoren duurzame energie en gaming. De ShoppingCart portfolio, die beleggers brede spreiding biedt in e-commerce bedrijven, scoort ook al jaren goed en behaalde in 2020 meer dan 138% rendement[2] (5-jaar performance: 380% rendement o.b.v back-test).

Daarnaast zijn CRISPR-technologie, autonoom rijden en BigTech populaire trends onder Nederlanders die beleggen via eToro. Opvallend is dat CannabisCare alleen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk in de top10 van meest populaire CopyPortfolio’s staat. Ondanks het liberale beleid in Nederland, haalt deze sector bij Nederlandse retail beleggers niet de top 10.

CopyPortfolio

Deze thematische benadering van beleggen is ontworpen om beleggers te helpen portefeuilles eenvoudiger te diversifiëren, het risico op de lange termijn te minimaliseren en te profiteren van marktontwikkelingen. Elke CopyPortfolio wordt periodiek opnieuw gebalanceerd om de thematische beleggingsstrategie waarop de portefeuille is gebaseerd te optimaliseren.