AXA IM: G7 belastingplan zet streep door digitale diensten belasting

Dit weekend bereikten de G7-landen een historisch akkoord over minimumtarieven voor winstbelasting. Hiermee lijkt een aparte belasting op digitale diensten van de baan.

Dit stelt Gilles Moëc, hoofdeconoom van AXA Group, in zijn wekelijks Macrocast-commentaar voor AXA Investment Managers. Bedrijven zouden minimaal 15% winstbelasting moeten gaan betalen. Ook moeten multinationals ten minste 20% belasting gaan betalen in de landen waar ze grote winsten genereren.

Moëc wijst erop dat de G7 hier de twee pijlers uit aanbeveling van de Oeso volgt: enerzijds lokaal belasten en anderzijds een internationaal minimumtarief. Volgens hem hebben alle landen belang bij het stoppen van een ‘race to the bottom’ in belastingtarieven.

Toch is het voor de EU ‘als succesvolle exportmachine’ volgens Moëc minder voor de hand liggend om ‘buitenlandse activiteiten lokaal te laten belasten’. Echter, Europa heeft minder grote techbedrijven in huis en om te voorkomen dat deze helemaal geen belasting betalen, lagen er al plannen voor een ‘digitale diensten belasting’.

Dat er sprake is van een uitruil van belangen ziet Moëc aangetoond door de positieve commentaren van woordvoerders van bedrijven als Google, Amazon, Facebook en Apple (GAFA). De VS wilden dat Europa de plannen om deze bedrijven te gaan belasten direct zou laten varen, maar de Europeanen willen dat het Amerikaanse congres eerst akkoord gaat met de G7-voorstellen.

Verder blikt Moëc in zijn commentaar vooruit op de bestuursvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) aanstaande donderdag. Hij voorziet ‘geen aardbeving’. Nu vaccinatieprogramma’s een heropening van de economie mogelijk moeten maken, zullen de centrale bankiers hun opties zo veel mogelijk open willen houden.