Jennison: opkomst elektrische auto begin van iets groters

De opkomst van elektrisch en autonoom rijden is niet te stuiten en zal uiteindelijk de gehele transportsector ontwrichten, stelt het global equity team van de in groeiaandelen gespecialiseerde vermogensbeheerder Jennison.

Toen de coronapandemie uitbrak voorzagen weinig analisten een sterke groei van het aantal verkochte elektrische auto’s. Toch werd het een topjaar. Terwijl de totale autoverkopen daalden met 15% op jaarbasis, steeg de verkoop van elektrisch wagens met 40% tot 3 miljoen stuks.

Verschillende trends maakten deze spectaculaire groei mogelijk: goedkopere batterijen die langer meegaan, meer oplaadpunten, stimulerend overheidsbeleid en verbeteringen in de technologie voor autonoom rijden. Ook brachten traditionele autofabrikanten meer elektrische modellen uit om de concurrentie met marktleider Tesla aan te gaan.

Het marktaandeel van elektrische auto’s zal daardoor alleen maar groeien, en in 2030 zal al 1 op de 10 auto’s volledig autonoom zal rondrijden, aldus Jennison. Uiteindelijk zal de markt rond elektrische auto’s een omvang bereiken van enkele duizenden miljarden dollars.

Tegelijk zal de elektrische auto de aanjager zijn voor grote veranderingen in de transportsector, met hoge groei voor Mobility-as-a-service (Maas). “Omdat disruptieve mobiliteitstrends samenkomen met initiatieven voor schone energie en veranderende consumentenvoorkeuren, zien we een versnelling in de radicale transformatie van de honderd jaar oude autobedrijfsmodellen”, zegt portfeuillemanager Thomas Davis.

"Elektrische voertuigen, elektrische batterijen en slimmere chips met kunstmatige intelligentie die parallel denken mogelijk maken, zijn interessante manieren om nu het thema te spelen. Maar zodra er een goede infrastructuur is gebouwd en de mogelijkheden voor autonoom rijden zijn verbeterd, verwachten we dat disruptieve mobiliteitstrends zoals ride-sharing, robo-taxi's en diensten voor het genereren van inkomsten in de auto, in de overdrive zullen gaan.”