BlackRock maakt van China een eigen beleggingscategorie

BlackRock verlaagt de positie in Amerikaanse aandelen naar neutraal, blijft onderwogen in staatsobligaties van ontwikkelde markten en wordt positiever over Europese aandelen. Dit blijkt uit de mid-year outlook van de grootste vermogensbeheerder ter wereld.

De strategiewijziging is deels ingegeven door de gedachtegang dat de inflatie op middellange termijn toeneemt, aldus BlackRock. De vermogensbeheerder verwacht een hogere obligatierente als gevolg van de stijgende inflatiedruk in plaats van veranderingen in het monetaire beleid, wat volgens BlackRock een positief klimaat schept voor aandelen.

"De herstart van grote delen van de wereldeconomie zal gepaard gaan met de grootste economische groeispurt die we in de recente geschiedenis hebben meegemaakt. Naast groei, levert het ook fricties en inflatie op, wat een mogelijke bedreiging vormt voor zowel obligaties als aandelen. Wij achten de kortetermijnrisico’s voor de obligatiemarkt momenteel groter dan die voor de aandelenmarkt, waarbij we momenteel een voorkeur hebben voor Europese aandelen”, aldus beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock.

China

BlackRock maakt van China een aparte beleggingscategorie en schrapt het land dus uit de opkomendemarktenlijst. “China is de coronacrisis snel te boven gekomen, veel sneller dan Europa, Japan en de VS”, zegt Wei Li, wereldwijd hoofd beleggingsstrategie bij het BlackRock Investment Institute in de mid-year outlook. Zij wijst ook op de ‘kwaliteitsomwenteling’ die in gang is gezet in China. "Deze is meer gericht op de kwaliteit van de groei en de anti-monopoliemaatregelen van de overheid. Het tempo van de groei is minder belangrijk.”

BlackRock is neutraal over Chinese aandelen in zijn tactische vooruitzicht voor de komende zes tot twaalf maanden, maar overwogen in Chinese aandelen op strategische basis. Wei zegt dat BlackRock een positiever standpunt over Chinese aandelen kan innemen als de regering een soepel monetair beleid voert om de recente economische vertraging aan te pakken en meer duidelijkheid verschaft over de wetgeving die het machtsgedrag van bedrijven moeten bestrijden.

De Chinese overheid heeft in het kader van deze maatregelen het toezicht op tientallen binnenlandse internetbedrijven verscherpt, waaronder het online-handelsplatform Alibaba, dat recent een miljardenboete kreeg opgelegd wegens monopoliepraktijken.

Terwijl BlackRock zijn vooruitzichten voor China in grote lijnen naar boven heeft bijgesteld, heeft het zijn tactische vooruitzichten voor Amerikaanse en Britse aandelen verlaagd van overwogen naar neutraal en zijn tactische vooruitzichten voor Europa verhoogd van neutraal naar overwogen en voor Japan van onderwogen naar neutraal. Ook aandelen en obligaties uit de opkomende markten zijn afgewaardeerd van overwogen naar neutraal. Deze wijzigingen zijn vooral een weerspiegeling van waar landen zich momenteel bevinden in het economische herstarttraject.