De markten maken zich zorgen over de oprukkende deltavariant en de ongelijk verlopende wereldwijde groei

Als eerste evenement op wereldschaal hadden de Olympische Spelen in Tokio voor de mensheid het schitterende en voorzienige symbool van een grote overwinning op de epidemie moeten worden. Helaas wordt het profetische licht van de fakkel overschaduwd door de intrede in een onder maatregelen gebukte stad zonder toeschouwers.

Thomas planell
Thomas Planell
De omstreden volharding van het organisatiecomité om de spelen te laten doorgaan doet denken aan het temperament van de markten sinds het begin van de zomer: doorzetten zonder overtuiging. Want aan de vooravond van de zomeruittocht naar het zuiden tekenen zich duidelijk blauwschakeringen af aan de hemel van het wereldwijde economisch herstel.

In China lijkt de koortsachtigheid van de tweede helft van 2020 definitief plaats te maken voor een frisse avondschemering. Het kwik van de macro-economische thermometer (PMI-indicatoren en productieprijzen onder de verwachtingen) trekt zich bij elke nieuwe lezing wat dieper terug. In de Verenigde Staten keert de enthousiaste risicobereidheid om in loomheid: de herstelwaarden, zoals de binnenlandse midcaps van de Russel 2000 leveren hun winst in tegenover de FANG’s die hun defensieve rol spelen bij twijfel over de economische cyclus. Het getergde Europa tot slot gaat na een vastentijd van vijf maanden nog maar pas aan tafel.

In Frankrijk, waar 52% van de volwassen hun eerste dosis hebben gekregen, pieken de vertrouwensindicatoren (ondernemers en gezinnen) boven hun langjarige gemiddelde. Met een nog steeds intact herstelpotentieel kan de eurozone haar eigen gang gaan, maar niet ongevoelig blijven voor de twijfels op de Amerikaanse obligatiemarkten.

Sinds vijf weken zet de rentecurve haar afvlakking door. In het verleden konden periodes van een expansief budgettair beleid op het niveau van de federale staat met daartegenover een restrictiever monetair beleid op het niveau van de centrale bank een omgekeerde of vlakke curve in de hand te werken. De daling van de rendementen die de laatste dagen versnelt in de richting van niveaus die staan voor een economische apathie die bijna vergelijkbaar is met die van maart (respectievelijk 1,30% en 2% op 10 en 30 jaar), lijkt dan weer de voorbode te zijn van toenemend wantrouwen in de capaciteit van de economie om zich te normaliseren.

Na de openingsceremonie van de Olympische Spelen zou de deltavariant voor de markten roet in het eten kunnen gooien tijdens de tweede jaarhelft.