Puybasset (LFDE) "Focus op kerncijfers"

We spreken met Pierre Puybasset, woordvoerder Beheer, La Financière de l'Echiquier

Hoe ziet uw parcours eruit? Waarom hebt u voor vermogensbeheer gekozen?

Na mijn rechtenstudie ben ik in 1986 beginnen te werken als effectenmakelaar. Ik ben al snel overgestapt naar het Parijse kantoor van een Zweedse makelaar, waar ik zo'n vijftien jaar ben gebleven. In 2003 vroeg Didier Le Menestrel mij om naar het beheerteam van La Financière de l'Echiquier te komen, om er het eerste pan-Europese small- en midcapfonds te lanceren.

Waarom hou ik me bezig met pan-Europees beheer? Na al die jaren aan de leverancierszijde leek het mij interessant om ook eens achter de schermen, aan de klantenzijde, te gaan kijken. En ik werd niet teleurgesteld. Vermogensbeheer biedt ook de mogelijkheid om nauwe banden op te bouwen met ondernemers en de Europese economie, om van verschillende culturen te proeven, en voor wat ik intelligent toerisme zou willen noemen. Toen de functie van woordvoerder Beheer werd gecreëerd en die aan mij werd aangeboden, heb ik die na veel wikken en wegen aanvaard. Ik bekleed die functie nu sinds 2012. Ik ontdek er nog elke dag nieuwe mensen en dingen. Je kunt maar lang bij een onderneming blijven als je vaak genoeg van functie verandert, toch?

Wat zijn de vooruitzichten voor de komende maanden? Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

Elk jaar steken er wel enkele nieuwe vragen en verrassingen de kop op. Het onvoorspelbare is vandaag misschien meer aanwezig, en anticiperen is iets moeilijker geworden. 2021 is in vele opzichten een ongewoon jaar. Er was niet alleen de ongeziene crisis, maar ook nog iets anders dat heel specifiek was: de reactie van centrale banken en regeringen, die zowel heel uitgebreid als heel reactief is.

De beste manier om zich te wapenen tegen de angst voor het onbekende, is aandacht te besteden aan de kerncijfers van ondernemingen en de kwaliteit van hun governance. De ondernemingen goed uitkiezen, kapitaal in de juiste handen leggen, die van mannen en vrouwen die weten hoe ze de juiste beslissingen moeten nemen, ongeacht de constellatie op de markten: de sleutel is selectiviteit. Het komt eigenlijk altijd neer op effectenselectie, toch?

Hebt u een passie?

Ik heb geen specifieke passie, ik heb er meerdere. Ik ben benieuwd. Vermogensbeheer is een fantastisch observatieterrein, soms volatiel, maar altijd boeiend. Dat is ook de hele charme ervan. En in mijn vrije tijd? Die besteed ik graag aan tuinieren en aan de natuur observeren1.

1 De camelia in een grote terracottapot op het terras van LFDE is daar het bewijs van.