De kenmerken van een succesvol belegger

Van Warren Buffet tot George Soros : allen verdienden ze een fortuin door succesvol te beleggen. Er bestaan allerhande handleidingen om van beleggen een succesverhaal te maken, maar toch vertrokken wij voor dit artikel vanuit een andere invalshoek. We keken naar enkele succesvolle beleggers en haalden er hun intrinsieke kenmerken en strategieën bij. Kenmerken die soms een tikkeltje tegendraads wezen, maar toch de garantie vormden voor succes. We gaan zeker niet propageren dat het ook voor jou een schot in de roos zal betekenen, maar het kan anderzijds zeker jouw blik op beleggingsopportuniteiten verruimen.

Warrenbuffettomaha

Warren Buffet: de eieren in een enkele mand leggen

Het gaat compleet in tegen iedere beleggingshandleiding, maar Warren Buffet was helemaal geen fan van een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Natuurlijk staat een spreiding altijd gelijk aan een risicobeperking, maar volgens Buffet is dat niets meer dan “een verzekering tegen onwetendheid”. Eigenlijk is deze uitspraak niets meer of minder dan wat we al weten: een goede spreiding zorgt ervoor dat we verliezen kunnen beperken, maar zal ook aan de winsten knabbelen. De eieren in een enkele mand leggen kan dan wel in erg hoge winsten resulteren, maar kan er ook voor zorgen dat de volledige inleg verloren gaat. De waarheid ligt met andere woorden in het midden: een te doorgedreven spreiding (te defensief) beperkt de winsten, maar te veel spreiden houdt dan weer heel wat andere risico’s in. Wat Warren Buffet hoe dan ook aantoont: een succesvolle belegger is een durfal die wel wat risico’s kan en durft te nemen.

Kenmerk(en): risicobestendigheid en een tikkeltje eigenwijs.

Seth Klarman: probeer niet op iedere bal te slaan

Seth Klarman kennen we dan weer om zijn risicomijdende strategie. Zijn theorieën (en mening over de focus op aandeelhouderswaarde) staan lijnrecht tegenover die van Warren Buffet. Volgens hem streeft de succesvolle belegger voortdurend naar consistentie, wat zich laat vertalen in het hanteren van een veiligheidsmarge bij het aan- en verkopen van effecten. In de praktijk zou die strategie altijd moeten resulteren in successen. Bovendien moet de belegger lang niet op iedere beleggingsbal trachten te slaan: onderzoek, zelfzekerheid, gerichtheid en geduld zijn volgens hem veel belangrijker. Het zijn belangrijke kenmerken die we aan zijn strategieën kunnen linken.

Kenmerk(en): intelligent, zelfzeker, onderzoekend vermogen, geduld.

Marc Coucke: gebruik anderen hun geld

Een succesvolle belegger kan je enkel worden wanneer je voldoende budget hebt? Marc Coucke en andere beleggers hebben hier een andere mening over. Volgens hen schuilt er immers ook een belangrijke factor in het slim gebruiken van andermans geld. Dat kan zowel op grote als op kleine schaal uitgevoerd worden. Zo kan je bijvoorbeeld vastgoed kopen voor 250.000 euro en verhuren aan 1.250 euro (jaarlijks rendement: 6%). Anderzijds zouden we ook 200.000 euro van “andermans geld” kunnen gebruiken (hypothecaire lening), waarna we misschien wel jaarlijks 8.140 euro rente moeten ophoesten, maar in de praktijk toch een mooi rendement overhouden van 13,72% (6.860 / 50.000). Marc Coucke ging in zijn beginjaren, toen hij nog een “arme student” was, bijvoorbeeld steevast aankloppen bij banken en vrienden om het nodige kapitaal te vergaren. Een goede belegger is met andere woorden een belegger die niet alles alleen tracht te doen, maar succesvolle samenwerkingen opzoekt.

Kenmerk(en): samenwerkend vermogen.

NBIM: hanteer een strategie en wees consistent

De Norges Bank Investment Management is het schoolvoorbeeld van een fonds dat consequent eenzelfde beleggingsstrategie hanteert. Sinds 2010 houden ze vast aan de regel 60/35/5 (respectievelijk: aandelen, obligaties en vastgoed) en dat heeft hen geen windeieren gelegd. Natuurlijk kende het fonds ook negatieve tijden en verloor het bijvoorbeeld 23% van zijn waarde tijdens de economische crisis van vorig decennium, maar door meteen gericht te investeren in aandelen aan bodemprijzen, herstelden ze zich razendsnel. Dat succes nabootsen is natuurlijk niet eenvoudig, maar net daarom zijn indexfondsen en vermogensbeheerders vaak zo interessant.

Kenmerk(en): strategisch vermogen en doorzettingskracht

Samengevat

Iedere belegger of beleggingsfonds heeft zijn eigen strategieën. Achter alle successen schuilen steeds mindere perioden. Vaak is het een lange weg boordevol obstakels, waar het belangrijk is om zowel opportuniteiten te leren zien als lessen te trekken uit de gemaakte fouten. Van iedere succesvolle belegger kunnen we wel iets leren, maar volledig nabootsen doen we maar beter niet. Belangrijker is het om te denken in kenmerken: welke kenmerken typeren iedere strategie en hoe kunnen we ze inzetten om een succesvolle belegger te worden? Uiteindelijk zal je nog steeds je eigen weg moeten zoeken, maar toch kan het een stuk eenvoudiger worden als je voorbeelden vindt.