Pessimisme verdampt bij beleggers

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen.
Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl
De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Deze maand is de enquête door 65 experts beantwoord.

1-maandsverwachtingen

Voor augustus gingen de experts van een correctie uit. Die kwam er niet. Per saldo was het juist een hele aardige maand geworden, terwijl augustus zo'n slechte naam heeft als het gaat om performance. De AEX steeg met 3,4%.

En dan werd dat cijfer ook nog eens gedrukt met de dividendbetalingen a 1,5%. Het was met name te danken aan de tech bedrijven, zoals ASML +10% en Adyen +19%.

Respectievelijk nummer 1 en nummer 4 in de AEX, qua zwaarte.

1-maands sentiment

Voor de komende maand zien de experts het zonnetje weer schijnen. Precies 1/3 van de ondervraagden denk dat AEX meer dan 2% zal gaan stijgen. Een expert haalde nog even herinneringen op. In 2001 voorspelde hij al een AEX van 800. Uiteindelijk heeft hij toch gelijk gekregen.

Aandelenkoersen

Alleen 20 jaar later.

Beleggen is dan ook een kwestie van geduld hebben. Bijna een kwart denkt dat de AEX zal gaan dalen. Voor het afbouwen van QE ziet men als risico. Sommige profs vinden de beurs wel te duur, maar zien nog geen triggers voor een crash. Andere zien wel bubbeltjes, maar dan vooral in dingen als crypto's, Robinhood aandelen, meme stocks etc.

6-maands verwachtingen

Voor de 6 maands verwachtingen zijn de optimisten heel lichtjes in de meerderheid. 24% verwacht een stijging en 21% verwacht een daling. En dat betekent dat dus een hele ruime meerderheid (56%) voor neutraal gaat.

Beurskoersen

Aandelenkeuzes augustus

Aexaandelen

De experts hadden de afgelopen maand uitstekende aandelen keuzes gemaakt. Favorieten AEGON, ASM Int en Ahold lieten stuk voor stuk een prachtige performance zien. Alleen Heineken viel tegen (-6%). Per saldo gingen de toppers met 7,5% omhoog.

De floppers deden het zoals ze zouden moeten doen, niet zo goed. Dat rijtje steeg gemiddeld slechts 3,3%. Een fictief long/short fonds zou dus 4,2% hebben verdiend. De IEX lezers stellen iedere maand een vergelijkbare portefeuille samen. Die long/short portefeuille daalde juist met 5,2%.

Aandelenkeuzes september

Aex aandelen

Komende maand heeft men zijn kaarten op Prosus, Shell, (weer) AEGON en BESI gezet.

De IEX lezers hebben ongeveer een vergelijkbaar rijtje gemaakt. Voor de losers zet men in op, JustEat TakeAway, Unibail, Adyen, Wolters Kluwer en ASML. Dan zijn bijna allemaal namen die er vorige maand ook al in stonden.

Conclusie

Na een paar maandjes somberen zijn de experts weer lichtjes positief geworden. De aandelenkeuzes waren afgelopen maand uitstekend. Kijken of ze het in september weer zo goed zullen doen.