VanEck introduceert drie nieuwe crypto-ETNs

 • VanEck introduceert crypto-ETNs voor Solana, TRON en Polkadot als aanvulling op zijn bitcoin- en ethereum-ETNs
 • Met onmiddellijke ingang kunnen beleggers via Xetra in de nieuwe ETNs beleggen
 • VanEck versterkt hiermee zijn voortrekkersrol op het gebied van innovatieve en toekomstgerichte beleggingsoplossingen

  Amsterdam, 20 september 2021 – Vermogensbeheerder VanEck heeft drie nieuwe crypto-ETNs geïntroduceerd op de Deutsche Börse Xetra. VanEck was een van de eerste wereldwijde vermogensbeheerders die op deze beurzen producten voor Bitcoin en Ethereum introduceerde. Nu volgt VanEck met nog meer ETNs (Exchange Traded Notes) om de markt van cryptovaluta's nog breder toegankelijk te maken voor Europese beleggers. VanEck versterkt met deze stap zijn voortrekkersrol als aanbieder van innovatieve en toekomstgerichte beleggingsproducten.

  Met de nieuwe ETNs richt de vermogensbeheerder zich vooral op zgn. smart contract platformen. Smart contracts zijn programma's die op een blockchain worden opgeslagen en automatisch worden uitgevoerd zodra aan vooraf vastgelegde voorwaarden wordt voldaan. Smart contracts maken bijvoorbeeld betere contractprocessen en totaal nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk. Zij kunnen zonder menselijke tussenkomst en zonder tijdverlies werkstromen automatiseren en vooraf gedefinieerde acties activeren. Het bekendste voorbeeld van een smart contract platform is Ethereum met de geïntegreerde cryptomunt ether. "Ethereum kan zich verheugen in toenemende populariteit. Maar er zijn ook nieuwere platformen die veel voordelen bieden, zoals lagere transactiekosten of snellere processen", zegt Martijn Rozemuller, CEO Europa bij VanEck.

  De drie nieuwe ETNs bieden beleggers de mogelijkheid om tegen een Total Expense Ratio (TER) van slechts 1,5% via de beurs blootstelling te verkrijgen aan de rendementen van digitale assets, zonder dat zij deze zelf hoeven te kopen. De digitale assets zijn uitgekozen op basis van de volgende criteria: toepassingsmogelijkheden en functionaliteit, aantal transacties, beschikbaarheid op de beurzen, trackrecord, ontwikkelteam en marktkapitalisatie. Uit de circa honderd mogelijke kandidaten heeft VanEck gekozen voor de volgende drie digitale assets:

 • Solana. Dit is een blockchain op basis van een layer-1 protocol en is geheel gericht op snelheidsoptimalisatie. Het doel van Solana is om een platform te bieden waarop ontwikkelaars decentrale apps (dApps) kunnen bouwen zonder dat ze worden gehinderd door prestatiebeperkingen. Met 50.000 transacties per seconde behoort Solana momenteel tot de snelste blockchains. Daar komt bij dat een transactie momenteel slechts $ 0,0001 kost. Solana is opgericht door Anatoly Yakovenko in samenwerking met Greg Fitzgerald en Stephen Akridge. Allen werkten vroeger voor Qualcomm.

 • TRON. TRON wil een zeer voordelig platform voor informatie-uitwisseling bieden. Het heeft naar eigen zeggen een sneller netwerk en hanteert lagere transactietarieven dan Bitcoin en Ethereum. Zo worden elke dag de eerste 1500 bytes aan transacties gratis uitgevoerd. TRON is gebaseerd op een gedelegeerd-proof-of-stakeprotocol (DPoS). Dit protocol is naar verluidt energie-efficiënter en sneller dan een proof-of-workprotocol of een proof-of-stakeprotocol. Het platform is in 2017 in Singapore opgericht door Justin Sun, een Chinese miljonair die met succes meerdere bedrijven heeft opgezet. Kenners van de sector zien TRON als de blockchain voor Azië. TRON verwerkt inmiddels vele malen meer netwerktransacties dan Bitcoin, Ethereum en Polkadot.

 • Polkadot. Dit is een blockchain op basis van een proof-of-stakeprotocol (PoS). Het belangrijkste kenmerk van Polkadot is zijn interoperabiliteit. Dit protocol biedt de mogelijkheid om naadloos en op grote schaal samen te werken met andere decentrale blockchainnetwerken. Polkadot werd in 2017 opgericht door Dr. Gavin Wood als verbeterde versie van Ethereum. Wood was medeoprichter van Ethereum en is uitvinder van Solidity, een programmeertaal voor smart contracts. Polkadot is als het ware een ecosysteem van blockchains.

  “Solana is sterk gegroeid en een mogelijke belegging voor institutionele investeerders geworden. We zijn verheugd over de introductie van de Solana ETP van VanEck, die zorgt voor een betere toegang tot het Solana-ecosysteem”, aldus Ramnik Arora, Head of Product bij FTX.

  “De notering van de VanEck Vectors TRON ETN, in het kielzog van Bitcoin en Ethereum, is een bewijs van TRON's robuuste crypto-ecosysteem en zijn doelstelling om een wereldwijde digital asset te worden”, aldus Justin Sun, oprichter van de TRON Foundation.

  "Ethereum en Bitcoin zijn de twee grootste cryptomunten en hebben inmiddels een sterke marktpositie verworven. Dankzij de geringe correlatie met andere beleggingscategorieën bieden zij beleggers goede mogelijkheden om hun portefeuille te diversifiëren", aldus Rozemuller. "De markt is echter voortdurend in beweging: momenteel bestaan er in totaal zo'n 10.000 verschillende cryptomunten en niemand weet welke over tien jaar de belangrijkste zijn.

  " Rozemuller ziet parellellen met de markt voor mobiele telefoons: "Wie had in de jaren negentig kunnen denken dat Nokia en BlackBerry zoveel marktaandeel zouden verliezen? Beleggers zouden daarom ook binnen het domein van digitale assets de mogelijkheid moeten hebben om breed gespreid te beleggen. En wij bieden nu die mogelijkheid aan."

  Cryptoe etf