Northern Trust Asset Management’s FlexShares® introduceert nieuwe Emerging Markets ETF’s met een focus op klimaat

Northern Trust Asset Management’s FlexShares Exchange Traded Funds heeft vandaag twee Emerging Markets ETF’s met een focus op klimaat op de Europese markt gebracht. Het gaat om de FlexShares® Emerging Markets High Dividend Climate ESG UCITS ETF (QDFE) en de FlexShares® Emerging Markets Low Volatility Climate ESG UCITS ETF (QVFE). Het is de tweede keer dit jaar dat Flexshares nieuwe ETF’s op de markt brengt in Europa.

"We zijn er trots op dat we ons productaanbod op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG) in Europa kunnen uitbreiden", zegt Marie Dzanis, hoofd van Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) bij Northern Trust Asset Management. "In het huidige beleggingsklimaat zien wij groeikansen in verschillende regio's in opkomende markten. Met onze nieuwe ETF’s kunnen beleggers inspelen op deze groei, terwijl ze profiteren van onze meer dan 30 jaar expertise op het gebied van duurzaam beleggen."

De ETF’s van Flexshares maken gebruik van de kwaliteitsscores van Northern Trust Asset Management, om bedrijven te identificeren die sterk zijn op het gebied van winstgevendheid, managementexpertise en cashflow, terwijl ook de ESG-blootstelling van de portefeuille wordt gemaximaliseerd en de CO2-voetafdruk wordt verkleind.

  • QDFE biedt blootstelling aan dividendaandelen van hoge kwaliteit uit opkomende markten en streeft tegelijkertijd naar ESG- en klimaatgerelateerde verbeteringen. Het maakt gebruik van een robuuste benadering om de kwaliteit in drie dimensies te beoordelen: managementefficiëntie, winstgevendheid en cashflow.
  • QVFE biedt blootstelling aan een universum van bedrijven van hoge kwaliteit in opkomende markten, die een lagere totale absolute volatiliteit vertonen en tegelijkertijd streven naar ESG- en klimaatgerelateerde verbeteringen. Het is gericht op het minimaliseren van de totale volatiliteit van de portefeuille, het verbeteren van de ESG-score, het verbeteren van de carbon risk rating en het verminderen van de intensiteit van koolstofemissie.

    "Met de toevoeging van QDFE en QVFE versterken we ons ETF-aanbod in Europa en bieden we beleggers een diverse set van aandelenstrategieën," voegde Darek Wojnar, global head of Funds, ETFs & Managed Accounts toe. "In de afgelopen tien jaar hebben we in de Verenigde Staten ons bestaansrecht in de ETF-sector verzekerd door primair met kwantitatieve oplossingen in te spelen op specifieke beleggersdoelstellingen. Als we vooruitkijken naar de komende tien jaar, zien we het groeiende belang van duurzaamheid en de behoefte aan ESG-fondsen. We zijn ervan overtuigd dat dit een belangrijk groeigebied is, zowel in Europa als in de VS."

    FlexShares werkte samen met indexprovider Qontigo om benchmarks te ontwikkelen voor zowel QDFE als QVFE. De ETF's zijn genoteerd aan de Euronext-beurs en zijn beschikbaar in vijf landen in Europa: het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Zweden en Nederland.