Barometer Pictet Asset Management: Geen goede tijd om te kopen?

Nu het sterke economische herstel van China na de pandemie in gevaar komt door het debacle van Evergrande, moeten beleggers hun verdediging versterken.

Asset-allocatie: herfstkilte op de markten

Er wordt steeds meer een strakker monetair beleid verwacht. De centrale banken blijven voorbereidingen treffen om de monetaire stimuleringsmaatregelen voor de pandemie in te trekken in het licht van de oplopende inflatie.

Maar hogere rentevoeten zijn niet de enige zorg voor de aandelenmarkten. Ook de gebeurtenissen in China zijn zorgwekkend. Het sterke herstel van de pandemie komt nu in gevaar, omdat Peking moet voorkomen dat zijn noodlijdende vastgoedbedrijf Evergrande tenonder gaat.

We hebben onze prognoses voor de economische groei van China voor 2021-22 met 1 procentpunt verlaagd tot 8,6 procent, omdat we verwachten dat de gevolgen van het debacle van Evergrande zich zullen verspreiden over de vastgoedsector. De toonaangevende indicator van het land daalt met 5 procent op jaarbasis, hetzelfde tempo als tijdens de Covid-19-crisis in maart 2020.

Dat hoeft geen verrassing te zijn, aangezien vastgoed en aanverwante sectoren goed zijn voor 30 procent van het Chinese bbp en vastgoed meer dan twee derde van het vermogen van huishoudens uitmaakt. Een strakker monetair beleid heeft ons ertoe aangezet obligaties te verlagen tot onderwogen, terwijl de problemen van China ons ervan overtuigd hebben om de blootstelling aan defensieve aandelensectoren te verhogen en cash te verhogen tot overwogen.