Winstgevendheid blijft indruk maken

Door Craig Erlam, senior marktanalist, VK & EMEA, OANDA

De aandelenmarkten staan ​​donderdag iets lager en zetten de trend van schokkerige handel deze week voort, terwijl we wachten op meer winstrapporten.

De resultaten die we tot nu toe hebben gezien, zijn zeer bemoedigend en dat is de afgelopen 24 uur zo gebleven, waarbij Tesla uiteindelijk de verwachtingen overtrof en Barclays de trend van sterke resultaten op het gebied van investeringsbankieren en vrijgave van reserves voortzet die eerder waren gereserveerd voor potentiële lening verliezen.

Tesla heeft zijn aandelen misschien een beetje zien dalen in de vroege handel, maar de cijfers waren bemoedigend in, ongetwijfeld, een uitdagende markt als gevolg van het wereldwijde chiptekort, havencongestie en voortschrijdende black-outs. In een tijd waarin de vraag naar elektrische voertuigen stijgt, is het moeilijk om aan de vraag te voldoen.

Barclays begon het winstseizoen voor Britse banken en deed dat in indrukwekkende stijl, in navolging van zijn Amerikaanse tegenhangers en beleggers enige troost te bieden dat de economie in goede vorm verkeert, ondanks de lange lijst van uitdagingen. Verwacht wordt dat de rentetarieven in het VK de komende 12 maanden aanzienlijk zullen stijgen, wat de winstgevendheid verder zou moeten verhogen.

Geloofwaardigheid Turkse Lira en CBRT aan flarden

De CBRT verlaagde donderdag de rente met 2%; een stap die de verwachtingen van een verlaging van 0,5-1% ruimschoots overtrof en een einde maakte aan het debat over de vraag of de centrale bank onder gouverneur Şahap Kavcıoğlu instort onder de druk van president Erdoğan. De lira werd verpletterd, evenals de geloofwaardigheid van Kavcıoğlu, en wacht een lange weg terug.

Van de belofte om de rentetarieven boven de inflatie te houden tot het op spectaculaire wijze opgeven ervan, de gouverneur heeft zijn baan op korte termijn veiliggesteld, maar zal ongetwijfeld overboord worden gegooid wanneer de rekening komt te vervallen. We hebben eerder gezien hoe dit afloopt en niets wijst erop dat dit keer anders zal zijn.

Het argument dat inflatoire druk slechts van voorbijgaande aard is, gaat gewoon niet op. De gouverneur neemt een gok om Erdogan te sussen, terwijl de serieuze centrale banken die geen geschiedenis van inflatieproblemen hebben, de risico's serieuzer nemen. De lira heeft een recordlaagte bereikt na een daling van meer dan 2% en het zal de centrale bank enorm veel geluk kosten om haar fortuin te verbeteren.

Wat nu voor Evergrande?

Evergrande-aandelen worden weer verhandeld, maar hun fortuin is niet verbeterd na de mislukte verkoop van een belang van 51% in de vastgoeddiensteneenheid van het bedrijf aan Hopson Development. Nu het bedrijf worstelt om liquiditeit terwijl de druk toeneemt om projecten in stand te houden en schulden af ​​te lossen, ondanks de dalende verkoop van onroerend goed, lijkt het erop dat het bijna geen opties meer heeft.

Elke hoop dat het bedrijf het geld zou vinden om tegen het einde van de respijtperiode dit weekend een offshore couponbetaling te doen, is nu zeker verdwenen, wat een wanbetaling zou kunnen veroorzaken, tenzij opnieuw over de voorwaarden wordt onderhandeld. De stilte van de afgelopen weken was echter oorverdovend, wat de handel later deze week nogal interessant zou kunnen maken als we naar de volgende fase van de saga gaan.

Regelgevers hebben geprobeerd andere ontwikkelaars te beschermen tegen de overloopeffecten en beweren dat aan de financieringsbehoeften wordt voldaan in een poging de angsten op de markten te onderdrukken. De opmerkingen hadden het gewenste effect en als een land dit kan bevatten, is het waarschijnlijk China. Tegelijkertijd vind ik deze rustgevende tonen altijd een beetje verontrustend in plaats van geruststellend.

Fundamenten nog steeds optimistisch voor olie

Het lijkt erop dat de olierally eindelijk op stoom loopt, met Brent en WTI vandaag allebei een beetje verlegen van 1%. Het was een ongelooflijke run voor ruwe prijzen en een beetje warmte die uit de rally komt, is waarschijnlijk gezond. Mogelijk zien we echter geen al te grote correctie voordat de rente weer aantrekt.

Een beweging onder $ 83,60 in Brent zou kunnen leiden tot een prijsdaling in de richting van de $ 80-81 regio, waarbij de eerste de halslijn is van een dubbele top die zich de afgelopen week heeft gevormd. Hoewel dit een gezonde zet zou zijn, ben ik er niet van overtuigd dat dit het einde betekent van de rally van de olieprijzen, waarbij de fundamentals bullish blijven, wat ervoor zou kunnen zorgen dat de terugval oppervlakkig is.

We zagen hoe handelaren reageerden op het EIA-rapport van woensdag, ondanks dat de prijzen voor ruwe olie op dat moment daalden. Er is duidelijk nog voldoende steun in de markt en ik verwacht dat dat zo zal blijven, tenzij er in de tussentijd iets fundamenteel verandert.

Goud stijgt naarmate de dollar de belangrijkste ondersteuning nadert

Het was een schokkerige sessie voor de goudprijzen, die de afgelopen week werden ondersteund door de zachtheid van de dollar, zelfs toen de opbrengsten zijn gestegen en de risicobereidheid sterk bleef. Het gele metaal is de afgelopen weken geleidelijk hoger gestegen, maar ziet al enige weerstand rond de $ 1.800.

Zijn relatie met de dollar blijft sterk, ook al zijn zijn andere traditionele correlaties minder duidelijk in deze ongebruikelijke omgeving, dus een beweging boven dit weerstandsniveau vereist een aanzienlijke doorbraak lager in de dollarindex, onder de steun rond de 93.

Waar voor? bitcoins?

Misschien zien we donderdag een kleine winstneming in bitcoin, een dag nadat het naar nieuwe recordhoogtes was gesprongen na de lancering van de ProShares ETF. Hoewel we op korte termijn het momentum kunnen zien afnemen, wat kan leiden tot een iets grotere terugval, lijkt het erop dat er op de langere termijn voldoende steun is voor de rally. De volgende test is $ 70.000, maar we bevinden ons op onbekend terrein, dus ik weet zeker dat we de komende weken veel ambitieuzere prognoses zullen zien.