PGIM Fixed Income: Amerikaanse rente mogelijk al gepiekt

De Amerikaanse rente is gelet op de fundamentele ontwikkelingen waarschijnlijk te ver opgelopen en heeft deze cyclus mogelijk zelfs al gepiekt.

De huidige renteniveaus bieden dan ook waarde, stelt hoofdstrateeg Robert Tipp van PGIM Fixed Income in zijn naar eigen zeggen contraire outlook voor het vierde kwartaal.

De vermogensbeheerder is optimistisch dat de bullmarkt in obligaties de komende kwartalen een vervolg krijgt, dankzij de lage rentetarieven die maar beperkt opgetrokken kunnen worden, en de gunstige omgeving voor spreadproducten.

Verder vooruitblikkend zullen onderliggende fundamentele economische factoren zoals de vergrijzing van de bevolking en de hoge schuldenniveaus met nog meer neerwaartse kracht op de rentes drukken.

“Als gevolg daarvan zullen veel centrale bankiers de rentetarieven dichtbij of op hun effectieve ondergrens laten, en zullen de renteverhogingscycli waarschijnlijk pieken op steeds lagere niveaus.”

Zo bezien was de Amerikaanse rente in het afgelopen kwartaal - die steeg tot niveaus die een ‘aanzienlijke en permanente’ stijging van de beleidsrente in de komende jaren reflecteert – waarschijnlijk te ver doorgeschoten.