Tips voor een professionele uitstraling

Als professionele belegger ziet u er elke dag waarschijnlijk weer uit om door een ringetje te halen. Niet alleen om een betrouwbare en degelijke indruk te maken op uw klanten, maar ook omdat u weet dat een verzorgd uiterlijk immers medebepalend is voor het succes van mensen.

Kleding
Het belangrijkste is altijd te onthouden dat u zeker geen fotomodel hoeft te zijn, maar dat aandacht aan uiterlijke verzorging en kleding wel degelijk bijdragen aan een professionele uitstraling. Daarom geven wij u graag vijf tips, zowel voor mannen als voor vrouwen.

De dresscode binnen de financiële wereld

Allereerst is het goed te benoemen dat er qua kapsel en outfit eigenlijk geen hele vastomlijnde regels voor een professioneel uiterlijk zijn. Er zijn slechts algemene regels die helpen bij het creëren hiervan, met daarbij specifieke regels voor een bepaalde branche of zelfs een bepaald bedrijf.

Over het algemeen werd in de financiële wereld een meer traditionele kledingstijl aangehouden, maar ook hier komt langzaamaan verandering in. In plaats van altijd een net kostuum is het nu ook soms toegestaan u meer casual te kleden. Kunt u hiervoor in kledingwinkels geen kleding vinden met de juiste toon qua kleur of bedrukking, dan kunt u ook uw eigen T-shirt ontwerpen. Zelf een T-shirt bedrukken kan natuurlijk ook voor casual friday of meer informelere zakelijke aangelegenheden.

Meest in het oog springend: uw bovenkleding

Uw bovenkleding valt het meeste op bij anderen, en dient daarom net en verzorgd te zijn. Belangrijk hierbij zijn de snit, het model en de stof. Bij kostuums zijn tijdloze kleuren zoals grijs en blauw altijd goed, maar voor een persoonlijk accent mag er daarnaast ook best een andere flatterende kleur gekozen worden. De das is bijvoorbeeld bij heren een echte eyecatcher, dus let goed op print en vormgeving. Voor zowel heren als dames geldt dat het goed is om enkele basisitems te hebben, maar onthoud wel dat zelfs de zogenaamde ‘tijdloze’ basisitems na verloop van tijd ouderwets kunnen gaan ogen.

Ook belangrijk: de onderkleding

Als uw onderkleding ongemakkelijk zit en u hindert kunt u zich minder goed concentreren. Bij heren is het belangrijk dat de onderkleding niet kreukt en transpiratievlekken voorkomt. Bij dames gaat het er vooral om geen knellende onderkleding te dragen. De kans dat dit zichtbaar is door de bovenkleding is namelijk vrij groot. Accessoires complementeren een professionele outfit Het totaalbeeld van een outfit wordt naast de bovenkleding door accessoires zoals schoenen en tas gevormd. Over het algemeen geeft een schoen met een hak(je) een vrouw een meer krachtige uitstraling. Bij de heren dienen schoenen te riem dezelfde kleur te hebben. Kies een akte- of laptoptas in een neutrale kleur, zodat deze altijd bij uw outfit past.

En niet te vergeten: persoonlijke verzorging

Als laatste willen we graag enkele tips geven op het gebied van persoonlijke verzorging. Voor een professionele uitstraling speelt immers niet alleen kleding een rol, maar gaat het net zo goed om persoonlijke verzorging. Breng regelmatig een bezoek aan de kapper en breng uw haar altijd in model. Schenk daarnaast voldoende aandacht aan gebit, nagels en lichaamsgeur. Vrouwen in de financiële wereld mogen subtiele make-up te dragen, dit draagt zelfs bij aan een meer professioneel voorkomen.