Farmaceutische sector: de strijd tegen vooroordelen

Door Régis Bégué, Associé-Gérant, Responsable de la gestion et de la recherche actions, Lazard Frères Gestion

R%c3%a9gis b%c3%a9gu%c3%a9
Régis Bégué
Ondanks het feit dat hij sinds maart 2020 in het middelpunt van de actualiteit staat, behoort de farmaceutische sector niet tot de grootste winnaars van de gezondheidscrisis. De voorbije twee jaar bleef de Amerikaanse farmaceutische index (S&P 500 Pharmaceuticals Industry GICS Level 3 Index) achterlopen op het marktgemiddelde (S&P 500 Net Total Return Index). Deze minder goede prestatie is nog duidelijker op lange termijn. De cijfers met betrekking tot de winsten zelf (P/E) zijn gedaald in vergelijking met die van alle andere sectoren.

Forward pe secteurs

Onze analyse Sinds het begin van de coronacrisis hebben slechts een beperkt aantal biotechs en laboratoria een sterke stijging gekend. Enkele daarvan zijn de twee bedrijven die hebben deelgenomen aan de ontwikkeling van het RNA-vaccin, en ook bepaalde bedrijven waarvan de producten rechtstreeks dienen voor de productie van vaccins.

De lancering van deze nieuwe technologieën heeft een schaduw geworpen op de 'traditionele' farmaceutische sector, die in zowel Europa als de Verenigde Staten achterbleef op de stijgende trend. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan heeft de hervorming van de gezondheidszorg - hoewel die uiteindelijk onschadelijk was - gewogen op de vooruitzichten van de grote wereldspelers.

Niettemin heeft de farmaceutische sector nog belangrijke troeven in de hand. De innovatie blijft sterk, met de ontwikkeling van nieuwe effectieve behandelingen (auto-immuunziekten, zeldzame ziekten, kanker, infectieziekten, hart- en vaatziekten, enz.). Ook de groei en de zichtbaarheid op korte, middellange en lange termijn blijven aanhouden. De underperformance van de sector van de afgelopen twee jaar maakt de farmaceutische sector tegen de huidige waarderingen dan ook aantrekkelijk.