Optimix: Inflatie daalt in 2022, maar onvoorspelbare coronavarianten kunnen roet in eten gooien

November leek het begin van een eindejaarsrally op de beurs in te luiden, maar in de laatste dagen van de maand gooide de omikronvariant roet in het eten. De maandwinst op de aandelenmarkten verdampte. Beleggers vluchtten in staatsobligaties die zodoende koersstijgingen boekten. De onzekerheid over de effectiviteit van vaccins tegen de omikronvariant zorgde voor een kentering in het beleggerssentiment, constateerden de vermogensbeheerders van Optimix.

Economische ontwikkelingen zijn positief

Desalniettemin zijn de economische ontwikkelingen in de meeste bedrijfssectoren onverminderd positief en blijven centrale banken een ruim monetair beleid voeren. Ook hoger dan verwachte inflatiecijfers aan weerszijden van de Atlantische Oceaan leiden voorlopig niet tot onrust bij beleggers en beleidsbepalers. Zelfs in Duitsland, dat vanuit historisch perspectief beducht is voor hoge inflatie, zorgde de hoogste inflatie in de afgelopen 30 jaar niet voor een allergische reactie.

Hoge inflatie is ‘tijdelijk’

De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, gaf onlangs aan dat de inflatie langer dan gedacht hoger kan uitvallen. Wel verwacht hij, net zoals zijn evenknie bij de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, dat de inflatie in 2022 afneemt. Optimix is ook van mening dat de inflatie volgend jaar minder hoog uitvalt dan dit jaar. De logistieke verstoringen zullen afnemen, waardoor transportkosten dalen en de energieprijzen zullen niet dezelfde stijging als dit jaar doormaken.

Daarnaast is een groot deel van de hoge inflatie toe te schrijven aan de prijsstijgingen in de goederensector. De prijzen in de dienstensector zijn minder hard gestegen. Met het perspectief van werkende vaccins en een normalisering van het economisch verkeer, zal de onbalans in de vraag naar goederen versus diensten afnemen, zo verwachten de vermogensbeheerders van Optimix.

Ogen op omikronvariant

Wel maken zij een kanttekening bij hun veronderstelling, namelijk dat nieuwe coronavarianten onvoorspelbaar zijn en dat zij hun basisscenario kunnen verstoren. De vermogensbeheerders van Optimix zijn zeker geen epidemiologen, maar zij volgen de omikronontwikkelingen vanzelfsprekend nauwgezet. Hun eerste inschatting is dat de economische schade zal meevallen en nieuwe lockdowns vooralsnog niet aan de orde zijn. In de afgelopen maand hebben zij hun positionering dan ook ongewijzigd gelaten.