Natixis IM zet in op Amerikaanse én Europese aandelen

Met een aanhoudend economische groei en afzwakkende afhankelijkheid van Covid-19, behoudt vermogensbeheerder Natixis Investment Managers (Natixis IM) een overwogen positie in Amerikaanse, maar ook Europese aandelen. “Europa gaat 2022 in met een zeer robuuste vraag en waarschijnlijk kortdurende lockdowns”, zo verklaren James Beaumont en Nuno Teixeira, portfoliostrategen bij Natixis IM Solutions in hun Outlook voor 2022.

Beaumont en Teixeira verwachten dat deze ontwikkelingen het consumentenvertrouwen ondersteunen en de inhaalvraag in Europa verder aanzwengelen. Na de zomer van 2022 verwacht Natixis IM vervolgens een groeivertraging, zodra bovenstaande gunstige effecten wegebben. Andere ongunstige factoren voor Europa zijn daarnaast de blootstelling van het continent aan de Chinese economie en geopolitieke spanningen als de migrantencrisis aan de grens tussen de EU en Wit-Rusland.

Na een piek zien Beaumont en Teixeira de inflatie in de loop van volgend jaar afnemen, naarmate de mismatch tussen vraag en aanbod wordt opgelost en de krapte op de arbeidsmarkt afneemt. Mocht de inflatie hoog blijven, dan zullen centrale banken hawkish maatregelen nemen, verwacht Natixis IM.

Natixis IM behoudt een shortpositie in staatsobligaties, aangezien de inflatie waarschijnlijk stabiliseert boven het gemiddelde. Binnen obligaties geven Beaumont en Teixeira de voorkeur aan bedrijfsobligaties, hoewel ook daar de spreads krap zijn. Ondanks het zeer lage aantal defaults is high yield niet aantrekkelijk, omdat de huidige yields geen compensatie bieden voor het genomen risico.