MFS: Soepel monetair beleid maakt financiële markten kwetsbaarder

De financiële markten kunnen al enige tijd hun belangrijkste functie, het vaststellen van prijzen, niet goed uitvoeren omdat de enorme monetaire steunmaatregelen van centrale banken dit onmogelijk maken, zegt belegginsstrateeg Rob Almeida van de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS.

“Markten zorgen voor een prijsmechanisme in de economie. Prijzen geven bedrijven signalen die nodig zijn om de productie te managen en middelen efficiënt in te zetten. De prijzen van aandelen en obligaties spelen eenzelfde rol: zij zijn een mechanisme waarmee risico verdisconteerd kan worden”, aldus Almeida.

Het mechanisme zorgt voor volatiliteit. Dat is niet altijd prettig voor spelers op de markten, maar wel nodig omdat het vaak duidelijk maakt dat kapitaal niet goed is gealloceerd. “Wanneer volatiliteit kunstmatig onderdrukt wordt door centrale banken, dan wordt de functie van financiële markten verstoord. Als soepel monetair beleid het natuurlijke selectieproces dempt en ervoor zorgt dat bedrijven met een slechte concurrentiepositie kunnen overleven, dan verstoort het tegelijkertijd de prijssignalen in de reële economie. Beleidsmakers zorgen er dus eigenlijk voor dat het systeem uit balans raakt en markten juist fragieler worden.”

“De kwetsbaarheid van bedrijven is de afgelopen cyclus toegenomen. De lager dan gemiddelde omzetgroei en hoger dan gemiddelde schuldenposities zijn niet opgelost. Desondanks blijven de kasstromen door de acties van beleidsmakers opmerkelijk goed. Naar mijn mening reflecteren de aandelenkoersen momenteel de kunstmatige onderdrukking van volatiliteit”, aldus Almeida.

De beleggingsstrateeg stelt dat het daarom extra moeilijk is om voorspellingen te doen, omdat het nog lastiger is dan normaal om risico’s goed in te schatten. Hij adviseert beleggers dan ook te beleggen in ondernemingen die kasstromen genereren die niet afhankelijk zijn van de acties van beleidsmakers of van consumenten die door het soepele monetaire beleid extra geld uitgeven.