Recordrendement van 36,4% voor Teslin Participaties in 2021

Teslin Participaties heeft het afgelopen jaar een rendement behaald van 36,4%. Het recordjaar kende een aantal veranderingen en grote transacties voor het fonds dat zich richt op Nederlandse small- en midcaps. Zo deed Teslin Participaties mee als cornerstone aandeelhouder aan twee beursintroducties: die van bouwer van elektrische bussen Ebusco en waterfilteraar NX Filtration.

Vrijwel alle bedrijven in de portefeuille droegen bij aan het resultaat. Fietsenproducent Accell was de grote winnaar, maar alle bedrijven eindigden in de plus, op NX Filtration en communicatieplatform CM.Com na. Teslin verwacht dat het fonds een gemiddeld rendement zal behalen van ruim 10% op de lange termijn.

Teslin Participaties neemt belangen van minimaal 5% in de ondernemingen waarin het participeert. Het afgelopen jaar deed het mee aan de beursintroducties van Ebusco en NX Filtration. “Bij beide waren we een cornerstone investeerder en hadden we ruim voor de IPO ons commitment gegeven in ruil voor een maximale prijs per aandeel en een gegarandeerd belang in de transactie”, aldus Jan-Jaap Bongers, fondsbeheerder van Teslin Participaties. “Beide ondernemingen kunnen gezien hun marktpositie flink groeien de komende jaren en ze passen goed in ons streven naar meer duurzaamheid in onze portefeuille.”

Teslin deed verder samen met NPM Capital een bod op ICT Group waarna deze onderneming van de beurs werd gehaald. In december maakte Teslin Participaties bekend dat het zal ingaan op het bod op autobedrijf Stern waardoor dit bedrijf in 2022 uit de portefeuille zal verdwijnen. Inmiddels heeft Teslin een nieuw belang in opbouw waarover het later in het jaar meer zal bekendmaken.

Besi, maker van machines die chips verpakken, kende een goed jaar en werd opgenomen in de AEX-Index. Het bedrijf is daarmee geen small- noch midcap onderneming meer zoals het wel was toen Teslin begon met investeren. “Besi heeft een fantastische performance laten zien vanaf het moment dat wij erin belegden en het nog een vrij klein bedrijf was. Dat het nu in de AEX-index staat is meer dan verdiend”, aldus Bongers. Omdat Besi zo sterk is gegroeid heeft Bongers het aandeel in de onderneming de afgelopen jaren teruggebracht.

Over Teslin Participaties

Teslin Participaties is een investeringsfonds dat wordt beheerd door Teslin Capital Management. Teslin investeert in veelbelovende small- en midcaps. Op basis van een fundamentele analyse selecteert Teslin ondernemingen die waarde creëren, actief zijn op aantrekkelijke markten met een sterke marktpositie, een goede corporate governance structuur hebben en duurzaam ondernemen. Teslin richt zich op verantwoorde waardecreatie op de lange termijn en stelt zich op als een actieve en betrokken aandeelhouder.