bit4you, het eerste Belgische handelsplatform voor cryptopunten, overweegt zich laten registreren bij de FSMA

Op 27 januari 2022 is het wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten (bekend als de 'antiwitwaswet'), die dienstverleners op het vlak van cryptopunten wil reguleren, aangenomen door de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Bit4you heeft onmiddellijk belangstelling getoond om zich te laten registreren bij de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).

Het wetsontwerp, dat werd ingediend op 20 december 2021 door minister van Financiën Vincent Van Peteghem tot wijziging van de antiwitwaswet van 18 september 2017, omvat nieuwe bepalingen die het statuut van en het toezicht op cryptocurrency dienstverleners omkaderen.

bit4you verwelkomt deze wetswijziging die van toepassing is op dienstverleners in de sector, zoals handelsplatforms voor cryptomunten, custodians, dienstverleners die cryptoportefeuilles bewaren (wallets), automatische distributeurs van cryptomunten, enz. De verplichte registratie bij de FSMA geldt alleen voor dienstverleners die vallen onder het Belgische recht of het recht van een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte en die een vestiging hebben in België.

bit4you was één van de zowat tien experts die tussen mei en september 2021 door het Wetenschappelijk en Technologisch Adviescomité van de Kamer werden gehoord over de verschillende maatschappelijke dimensies van cryptoassets.

Marc Toledo, CFO van bit4you, licht toe: "We zijn altijd voorstanders geweest van een dergelijke regelgeving, waardoor het kaf nu van het koren zal kunnen worden gescheiden voor wat de dienstverleners betreft. Dit versterkt onze reputatie, vooral nu wij op het punt staan om onze vleugels uit te slaan buiten België. Een handelsplatform voor cryptomunten zoals het onze is volstrekt legaal en transparant. Het is hoog tijd om het witwassen van geld en andere financiële misdrijven niet langer automatisch te linken aan cryptomunten in het algemeen. Integendeel, dit is het moment om Belgische fintech-startups en blockchaininnovatie te steunen en zo het toekomstige concurrentievermogen van onze Belgische bedrijven te verzekeren ten opzichte van bedrijven die niet onder de Belgische wetgeving vallen."

bit4you heeft de ambitie om hét Europese platform te worden bij investeerders die transacties in cryptomunten willen uitvoeren. Het is een eenvoudig, veilig en lokaal platform om momenteel zowat zestig cryptomunten te kopen, verkopen, opslaan te verhandelen, te versturen en te ontvangen, tegen een eerste storting van minimaal 50 euro.