Barometer: Kopen tijdens een terugval

De vooruitzichten voor aandelen zijn bemoedigend in de nasleep van een sterke sell-off, aangezien de groei van de wereldeconomie zal versnellen onder leiding van China.

Pictet Asset Management Strategy Unit.

Asset-allocatie: gepositioneerd voor een herstel van de aandelen

Het nieuwe jaar is somber begonnen. De economische groei is tegengevallen, de Covid-19-besmettingen zijn fors toegenomen en aandelen en obligaties worden heftig verkocht. Maar we denken dat de wereldeconomie en de aandelenmarkten het ergste hebben doorstaan – althans op korte termijn.

Na de moeilijkheden in januari kunnen de wereldwijde aandelen volgens ons tegen het einde van het jaar ongeveer 15 procent opbrengen, grotendeels dankzij een stijging van de bedrijfswinsten met 13 procent en een gestage stroom van dividenden. De wereldwijde obligaties lijken ondertussen kapitaalverliezen te zullen opleveren.

Inspelend op de aantrekkelijke waarderingen hebben we ervoor gekozen om aandelen op te waarderen naar overwogen. Dat is een tactische zet, afhankelijk van de snelheid van de monetaire verstrakking in de VS en een succesvolle oplossing van de crisis in Oekraïne. Gelukkig blijft onze risicoappetijtindicator voor meerdere activa – die meet in welke mate de markt de historische volatiliteit heeft beloond of afgestraft – positief, in tegenstelling tot eerdere marktcorrecties.