LGIM: Structurele ontwikkelingen zullen rente in toom houden

Structurele economische ontwikkelingen zullen er voor zorgen dat de oplopende marktrentes beteugeld worden – de zorgen over de snelle rentestijging in de VS ten spijt. Dat stelt Emiel van den Heiligenberg, hoofd Asset Allocation bij vermogensbeheerder LGIM.

Hogere rentes zijn gerechtvaardigd gezien de kracht van de wereldeconomie en de hogere inflatieverwachtingen in de Verenigde Staten, aldus Van den Heiligenberg. Maar structurele zaken, zoals de lange termijn-trends op het gebied van demografie (vergrijzing) en inflatie, alsmede de wereldwijd opgelopen schulden, zouden de marktrentes uiteindelijk in toom moeten houden. Dat geldt vooral voor de lange rente.

Mocht de huidige correctie zich voortzetten, dan is er een grote kans dat centrale banken de markten gaan kalmeren door hun toon over de afbouw van het stimulerende beleid te verzachten. Dat deden ze ook in 2013. Toen dreven verkopende obligatiebeleggers de rente snel op nadat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, had aangekondigd het opkoopprogramma (‘QE’) te gaan afbouwen (‘tapering’): de zogeheten ‘Taper Tantrum’. Uiteindelijk bleek deze marktcorrectie een goed instapmoment voor veel beleggingscategorieën, aldus Van den Heiligenberg. LGIM overweegt de blootstelling aan langere looptijden en aandelen te verhogen als de markten verder verzwakken.

Volgens de belegger is het nog te prematuur voor verzachtende taal van de centrale banken: ‘We verwachten niet dat beleidsmakers bang worden van een correctie op de aandelenmarkt van 5%, zeker niet na een stijging van meer dan 5% gedurende de afgelopen maanden.’ LGIM beschouwt de huidige correctie als klassiek laat-cyclisch gedrag. In deze fase worden markten volatieler en gevoeliger voor negatieve signalen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.